Брнабић и Звиздић: Србија и БиХ неће уводити реципрочне мјере Приштини

Танјуг
Брнабић и Звиздић: Србија и БиХ неће уводити реципрочне мјере Приштини

Београд - Предсједница Владе Ана Брнабић и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, сложили су се данас да ни Србија ни БиХ неће, за сада, уводити реципрочне мјере и потезати исхитрене потезе према Приштини због нелегалних такси, ма колико то било тешко у оваквој ситуацији.

Брнабић и Звиздић су се у телефонском разговору сагласили да је понашање Приштине неприхватљиво, да дестабилизује регион и процес регионалног повезивања и интеграције враћа уназад и удаљава од европског пута.

Србија и БиХ остаће привржени европским вриједностима и поштовању међународних споразума, прије свега Споразума о стабилизацији и придрузивању (С СП) и ЦЕФТА и позваће поново, заједно, Европску комисију, земље чланице ЕУ, као и УН мисију на КиМ - УНМИК, да реагује и утиче да се укину таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ укину, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић и Звиздић су се сложили да је регион прије увођења ових такси, уз велику помоћ ЕУ и под окриљем Берлинског процеса, кренуо у правом смјеру, да је сарадња у региону била на најбољем нивоу у посљедњих неколико деценија и да овај пут треба наставити чим Приштина повуче одлуку о таксама.

Они су истакли да је посебно забрињавајуће и за БиХ и за Србију чињеница да овакво понашање Приштине шаље лошу поруку о читавом региону и да ће једнострано увођење такси, уколико се настави, одвратити инвеститоре и наштетити дељем економском развоју и квалитету живота свих у региону.

Брнабић и Звиздић договорили су се да остану у сталној комуникацији како би заједно радили са ЕУ и УН на рјешавању овог, за регион, горућег питања, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана