Брнабић: Никад већа сарадња Србије и Српске

Глас Српске
Брнабић: Никад већа сарадња Србије и Српске

Требиње - Србија је од 2014. инвестирала и на разне начине донирала чак 21.500.000 евра у пројекте у Републици Српској које су кандидовале локалне заједнице, а само током ове године 8.750.000 евра за разне пројекте, рекла је данас у Требињу предсједник Владе Србије Ана Брнабић.

Она је, на конференцији за новинаре након сједнице влада Републике Српске и Србије, истакла да овако успјешна сарадња не би била могућа без изванредних резултатат које је остварила Влада Републкике Српске.

“Зато честитам председнику Републике Српске Милораду Додику и премијеру Жељки Цијановић, као и њиховом комплетном тиму за постигнуту фискалну консолидацију, буџетску стабилност, бројне привредне активности и пораст броја запослених у Републици Српској”, нагласила је Брнабићева.

Она је поручила да без резултата Владе Републике Српске ни би било могуће покренути овако значајне заједничке пројекте у важном политичком тренутку за Србију.

“Све јача Србија - све јача Република Српска! Ретко када је била овако важна блискост и јединство српског народа”, рекла је Брнабићева.

Она сматра да је највећи искорак остварен у туризму, енергетици, инфраструктури и јавној управи, те истиче да постоји одлична сарадња и свих безбједносних структура против организованог криминала.

Брнабићева је најавила да ће у октобру почети реализације заједничког пројекта адаптације и уређења дијела подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику, те додала да слиједи реализација ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и БиХ - Развој активног туризма у Подрињу и Полимљу у вриједности од 330.000 евра.

“Очекујемо резултате овог конкурса и надамо се да идемо у реализацију”, рекла је Брнабићева.

Она каже да је највише потенцијала у енергетици, те истиче да је данас потписан споразум о сарадњи Србије и Српске о изградњи двије важне хидроцентрале и да се очекују резултати реализације ових пројеката.

Осврћући се на улагања Србије у Херцеговину, Брнабићева је истакла изградњу магистралног пута Гацко–Фоча, дионица Тјентиште–Брод на Дрини, као најзначајнији инфраструктурни пројекат, те навела и финансирање изградње водоводног система у селу Аљци у општини Билећа, као и ревитализацију и адаптацију Старог града у Требињу.

Она је поменула да постоје и многи други пројекти као што су Дом културе у Невесињу и обданиште “Србија” у Требињу, које ће данас бити отворено.

Брнабићева је подсјетила да је Србија у Српској учествовала и у формирању Фонда солидарности за лијечење дјеце у иностранству, који је покренуо Додик, као и учешће на бизниз-форуму на Јахорини и енергетском форуму у Бањалуци.

“Видљива је знатна активност Републике Српске и Србије због чега ми је неизмерно драго. Никада није било веће политичке, економске, културне, трговинске, културне и спортске сарадње”, констатовала је Брнабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана