Бркић: Довршава се одговарање на додатна питања из Упитника

Срна
Бркић: Довршава се одговарање на додатна питања из Упитника

Сарајево - Замјеник министра иностраних послова БиХ Јосип Бркић рекао је да БиХ тренутно довршава процес одговарања на додатна питања из Упитника Европске комисије, како би до краја године Комисија могла дати позитивно мишљење и препоруку за додјелу статуса земље кандидата за чланство у ЕУ.

Бркић је нагласио да ће БиХ наставити спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и испуњавање обавеза које произлазе из њега.

Учествујући на Трећем састанку политичких директора земаља западног Балкана у Бриселу, он је истакао да БиХ велику пажњу посвећује политичком дијалогу са ЕУ, како с њеним институцијама тако и појединачно са земљама чланицама, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Бркић је изразио опредијељеност БиХ за продубљивање сарадње у области заједничке спољне и безбједносне политике, те навео да је у прошлом периоду БиХ већи број изјава ускладила са изјавама ЕУ.

Он је истакао допринос БиХ јачању безбједности, посебно након недавног пораста броја миграната на тзв. балканској рути, гдје је БиХ, заједно с регионом западног Балкана, појачала напоре за рјешавање кризе на основу начела солидарности и одговорности, те с пуним поштовањем међународних обавеза.

Бркић је рекао да велики значај за земље региона има наставак подршке ЕУ развоју економије, јачању мира, стабилности и безбједности, те принцип вредновања напретка на основу индивидуалних достигнућа и спровођења неопходних реформи.

Према његовим ријечима, значајна је Стратегија Европске комисије за западни Балкан заједно с Акционим планом и шест конкретних водећих иницијатива чија су одређена подручја од заједничког интереса - владавина права, безбједност и миграције, социоекономски развој, саобраћај и енергетска повезаност, дигитална агенда, помирење и добросусједски односи, чија ће спровођење допринијети трансформацији региона западног Балкана.

Бркић је подсјетио да је БиХ недавно усвојила Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ за период од 2018. до 2022. године, Оквирну енергетску стратегију БиХ до 2035. године, те најавио наставак активности на даљем јачању владавине закона на свим нивоима власти, борби против корупције и организованог криминала, као и на побољшањима у подручју поштивања људских права.

У свом излагању Бркић је говорио о предстојећим изборима у БиХ, те изразио очекивања да ће они бити фер, отворени и транспарентни, али и о добрим и стабилним односима са Русијом, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана