Britanski lordovi: Nismo smjeli da dozvolimo Srbima da pokazuju mišiće

vecernji.ba, Blic.rs
Britanski lordovi: Nismo smjeli da dozvolimo Srbima da pokazuju mišiće

Zagreb - Zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savjetovanja koje su organizovali engleski lordovi. Zanimljivo je da je, nakon hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, češkog predsjednika Miloša Zemana, austrijskog šefa diplomatije Sebastiana Kurca, na opasnost od porasta vjerske radikalizacije kod muslimana u BiH upozorio i gost lordova u Vijeću za međunarodne odnose gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva general ser Majkl Rouz.

General Rouz nekada je bio komandant snaga UNPROFOR-a BiH i sigurno dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Opšte nezadovoljstvo

- Taj radikalizam koji je posljedica uticaja dolaska mudžahedina i vjerske indoktrinacije, uz očekivanja Srba da dođe do podjele države te nezadovoljstva Hrvata svojim statusom, preti raspadom zemlje, ističe Rouz koji je, uz bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bio gost tog sastanka.

- Rastući elementi radikalizacije, posebno među muslimanimaglavni je razlog što je zemlja podijeljenija više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja - smatra general Rouz, a zatim priča o Srbima:

- Srbima je Dejtonski sporazum dao tu mogućnost da pokazuju mišiće i oni to rade posljednjih 20 godina. To im se nije smjelo dopustiti. Druga prijetnja su džihadisti.

Rasprava britanskih lordova o BiH izazvala je veliku pažnju u ovoj zemlji. Političari su složni u ocijeni da nikome normalnom u ovoj zemlji nije stalo do pogoršavanja situacije i izazivanja novih sukoba, a da prijetnje radikalizmom i terorizmom nisu ni veće ni manje nego što je to slučaj u Belgiji, Francuskoj ili pak samoj Velikoj Britaniji. Ipak, Vijeće smatra da je BiH najrizičnija.

Veće lordova ima oko 800 članova, a ljudi u Domu su imenovani po raznim osnovama. Rasprava o političkim i društvenim pitanjima ima moralni autoritet. Takođe, Dom lordova ima i svoje zakonske prijedloge. Na pitanje lordova može li situacija ponovo da eksplodira na Balkanu, general Majkl Rouz misli kako uvijek postoje izgledi za tako nešto.

Istorija Balkana

Vinston Čerčil je kazao kako Balkan ima toliko istorije da je nemoguće razdvojiti je od sadašnjosti, s obzirom na to da je ono što se događa danas temeljeno na onom što se događalo u prošlosti.

- Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se događa ispod površine… - kazao je general Rose, dotakavši se i hrvatskog pitanja u BiH:

- Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da sprečimo raspad BiH, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili s hrvatskim dijelom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Evropi bi ostao nemoguć zadatak, a to je da održi malenu muslimansku državu u sredini.

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun je pak izrazio bojazan od i bombaških incidenata u BiH.

- Šta ako neko baci bombu na džamiju u Doboju? - upitao je jednom prilikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana