Бришу разлике у платама чиновника

Маријана Миљић
Бришу разлике у платама чиновника

Бањалука - Влада Републике Српске увелико ради на усклађивању примања запослених у цјелокупном јавном сектору, а тиме су обухваћени радници у републичкој администрацији, јавним предузећима и установама, али и чиновници у локалним администрацијама.

Тиме би сви запослени са истом стручном спремом и радним мјестом требало да имају једнаке плате, што сада није случај. Највећа одступања су у градовима и општинама, гдје се плате радника на истим позицијама драстично разликују.

Влада РС затражила је почетком прошле године од свих институција, јавних предузећа и фондова и установа које дјелују под њеним кишобраном да јој доставе списак примања свих запослених с циљем усклађивања плата.

У Министарству управе и локалне самоуправе РС казали су да је усклађивање примања запослених у области јавне управе, односно у администрацији завршено, те да је тиме окончана прва фаза овога процеса са чим ће ових дана бити упознати и представници Синдиката управе РС и социјални партнери.

- Влада је у децембру прошле године донијела сет законских рјешења којима се уређује систем плате запослених у републичким органима управе и јавним службама. Слиједи друга фаза која подразумијева усклађивање примања и за запослене у јавном сектору. Исти посао који је, у овој области, одрађен за запослене у јавној управи, примјеном новог Закона о локалној самоуправи, биће организован и за запослене у органима општинских, односно градских управа - навели су у Министарству управе РС.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Предраг Дудуковић истиче да не зна зашто надлежнима у Српској треба толико времена да ускладе плате радника у јавном сектору.

- То се може урадити веома брзо. Усклађивање плата подразумијева то да један дио плата дефинитивно буде смањен, јер су примања појединаца много већа него што би требало да буду и потребно их је довести на исту мјеру, односно да радници са истим радним мјестом и спремом имају исте плате. Све то је могуће урадити у року од неколико мјесеци и за то никако нису потребне године - навео је Дудуковић.

С друге стране, Дудуковић каже да се усклађивање плата између јавног и приватног сектора у Српској не може очекивати ускоро.

- Просјечна плата у реалном сектору је око 550 марака, а у јавном више од 1.000. Управо је тај дисбаланс у плати један од главних разлога због којих већина грађана жели да ради у јавном сектору. Овај дисбаланс треба што прије да буде промијењен како би пословање у реалном сектору било побољшано - рекао је Дудуковић.

Синдикат

Предсједник Синдиката управе Томислав Врховац рекао је да данас са Владом Српске и представницима синдиката почињу преговори о колективном уговору.

- На дневном реду су и остала отворена питања па ћемо видјети хоће ли бити ријечи и о платама - навео је Врховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана