Брисел мијења политику према Србима

Вељко Зељковић
Брисел мијења политику према Србима

Бањалука - Евентуална побједа “антидавосовских снага” на новим изборима за Европски парламент, планираним за мај ове године, промијениће досадашњу политику Европске уније према земљама западног Балкана, а поготово према Србима из БиХ и Србије.

Сматра ово политички аналитичар Срђа Трифковић, истичући како би се радило о закасњелој реафирмацији демократије и рушењу пројекта који већ годинама спроводе отуђене бриселске елите.

- Побједа “антидавосовских снага” представљала би за Србе одличну вијест, јер они од ове постојеће бриселске номенклатуре нису добили ништа, а ни доброг искусили. Убијеђен сам да би се драстично промијенила политика према Србији и Републици Српској - каже за “Глас Српске” Трифковић.

Према његовим ријечима, већ годинама постоји артикулисано језгро отпора досадашњој недемократској и ауторитарној политици званичног Брисела, а које се ујединило када је у питању мигрантска криза. Ово језгро, истиче он, чини коалициона влада у Италији и њен најаутентичнији представник Матео Салвини, Виктор Орбан из Мађарске, али и Јарослав Качињски из Пољске.

- Наравно, ту је и Марин ле Пен која је на предсједничким изборима у Француској добила 36 одсто гласова, демократе из Шведске, али и Алтернатива за Њемачку која је на посљедњим изборима први пут ушла у Бендестаг. Не треба заборавити ни аустријског вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа. Он је већ познат као добар пријатељ Срба и као неко ко се отворено противи било каквој унитаризацији БиХ, а што је био један од циљева досадашњег политичког бриселског естаблишмента - нагласио је Трифковић додајући како ове политичке снаге више не дозвољавају да им, по сорошевској матрици, отуђени политички и економски центри моћи кроје капу у недоглед и уништавају аутентичност нација и сувереност држава.

Коментаришући изјаву Вофганга Петрича да овакав расплет ситуације не би био добар за даљи опстанак Европске уније, али ни за сам Балкан, Трифковић каже како га не чуди овакав став бившег високог представника у БиХ.

- Он никада није волио Србе. На сву срећу, он се више ни ­за ­шта не пита. А надам се да ће тако и остати - закључио је Трифковић.

Забринути Петрич

Према мишљењу бившег високог представника у БиХ Волфганга Петрича, након избора за Европски парламент могло би се први пут десити да буду изабрани европски комесари које ће предложити, како их је назвао - “националисти, популисти и крајња десница”.

- Они неће бити најјачи, али ће бити утицајни. Дакле, непријатеље европских интеграција изнутра ћемо гледати на дјелу. Таква комисија биће за слабију, а не за јачу ЕУ. Ово није добро ни за Балкан, јер то значи јачу позицију Срба. То је сасвим јасно. И ту наступа Милорад Додик. Он види да је ово прилика за њега да се етаблира - истакао је Петрич за федералне медије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана