Bregzit usporava put prema Briselu

Marijana Miljić
Bregzit usporava put prema Briselu

Banjaluka - Izlazak Velike Britanije iz EU, koji prijeti da podijeli Evropu, unio je razdor i među političare i analitičare na zapadnom Balkanu pa jedni smatraju da treba nastaviti proces evropskih integracija, a drugi da je put ka poljuljanoj zajednici uzaludan.

Referendumska odluka Britanaca da napuste EU potisnula je u drugi plan unutrašnje političke teme. Na svakom koraku analizirane su moguće posljedice "bregzita" na evropsku perspektivu balkanskih zemalja koje godinama čekaju ulazak u voz za Brisel, a dok među političarima vlada umjereni optimizam, analitičari su prilični skeptici.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poslao je iz Brisela umirujuće poruke ističući da ishod britanskog referenduma neće zaustaviti proces širenja EU.

- EU je i dalje privržena širenju. Nastavićemo posao koji smo započeli i koji nije ni blizu završetka - poručio je Han i dodao da je posljednjih godina mnogo toga postignuto na Balkanu i da niko ne smije biti umoran ili razočaran.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić smatra da izlazak Velike Britanije iz EU neće proizvesti posebne implikacije za BiH.

- Nama je i u EU, koja je u krizi, bolje nego van nje. I u slaboj EU nama bi bilo mnogo bolje - rekao je Ivanić i dodao da je odluka Britanaca neočekivana s obzirom na ekonomske interese koje je ta zemlja imala unutar EU.

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da je ishod referenduma nova realnost koja dovodi do nove Evrope.

- Ostajemo u procesu pridruživanja EU kakva god ona u budućnosti bila, ali sa pojačanim potrebama da zaštitimo naše interese i da u tom procesu budemo vidljivi i afirmisani - istakao je Dodik i dodao da i u RS postoji snažna potreba za raznim vrstama izjašnjavanja naroda.

Premijer RS Željka Cvijanović smatra da će odluka Velike Britanije izazvati lančanu reakciju na različite načine.

- Sada će još neke države možda poželjeti da organizuju referendum i izađu iz EU. Pitanje broj dva je šta se dešava na nacionalnom terenu u nekim državama koje su složenog karaktera. Treći problem je da je svima koji pretenduju da se nađu u EU apsolutno jasno da je približavanje ili priključenje sada na nekom dugom čekanju, jer će Evropi biti potrebno nekoliko godina da se konsoliduje i sprovede reforme - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da BiH gubi jednog od zagovornika njenog kretanja ka EU, ali da je uprkos tome uvjeren da će EU opstati i da će jačati i popunjavati se novim članicama poput BiH. Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović istakao je da je EU za BiH i dalje strateški cilj o kojem postoji konsenzus tri naroda. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da poslije izlaska Velike Britanije ništa neće biti isto, ali da prioritet BiH ostaje ulazak u EU.

- Ne vjerujem da će značajno usporiti evropski put BiH. Izgubili smo konkretan glas, ali ne i prijatelja koji će snažno lobirati za evropski put BiH - kazao je Zvizdić.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da BiH ne treba da mijenja svoje prioritete koji vode ka EU očekujući da "bregzit" neće uticati na usporavanje proširenja EU na zapadni Balkan. Njegovo mišljenje, međutim, ne dijeli član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Milica Marković, koja je uvjerena da će odluka Britanaca uticati na proširenje EU.

- To se posebno odnosi na zapadni Balkan. Pred BiH se sada postavlja pitanje ima li uopšte svrhe truditi se da uđe u zajednicu koja je uzdrmana iznutra - kaže Markovićeva.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine RS za evropske integracije i regionalnu saradnju Branislav Borenović kaže da "bregzit" ne može imati uticaj na evropsku perspektivu BiH, jer je ona još daleko od EU.

Mnogo manje šaroliko mišljenje vlada među analitičarima, koji su prilično evroskeptični. Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku u Briselu, koja je zadužena za zapadni Balkan, smatra da će proširenje EU biti gurnuto na dno prioriteta ako ona i poslije "bregzita" nastavi da se razjedinjuje.

- Postavlja se i veliko pitanje da li će Balkan i dalje željeti da uđe u takvu EU - navela je Stratulat.

Politički analitičar iz Sarajeva Ivana Marić kaže da će EU, zabavljena unutrašnjim problemima, imati manje vremena i snage da se bavi nadmudrivanjima u BiH.

Anđelković: RS ima pravo na "RSegzit"

Politikolog iz Beograda Dragomir Anđelković smatra da Srbija i BiH treba da se zapitaju da li im treba ulazak u EU iz koje počinju da izlaze velike sile, a mnoge razmatraju isti potez.

- "Bregzit" daje i pravo RS da istupi iz BiH. Kad Velika Britanija, koju su poštovali u EU, ima pravo da izađe iz nje, onda tim pre RS, koju ugnjetavaju unutar BiH, ima pravo na nešto što bi nazvali "RSegzit" - smatra Anđelković.

Vučić: Politički zemljotres

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je izlazak Velike Britanije iz EU najveći politički zemljotres od pada Berlinskog zida.

- Srbija nastavlja put evropskih integracija, ali verujem da će EU imati određenu dozu nestabilnosti. Vlada Srbije, u skladu sa poverenjem koje je dobila od građana, zna šta je dobro za njih - rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana