Брђанин: Није било плана за присилно премјештање Муслимана и Хрвата

СРНА
Брђанин: Није било плана за присилно премјештање Муслимана и Хрвата

Хаг - Радослав Брђанин, који је 1992. био предсједник Кризног штаба Аутономне регије Крајина, негирао је у Хагу, свједочећи у одбрану некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, оптужбу о постојању стратешког плана за присилно премјештање муслимана и Хрвата из Бањалуке и околних општина 1992. године.

Брђанин је изјавио да ово тијело није примало наређења од Караџића и власти са Пала, као и да није био надређен општинским кризним штабовима, који су "одлучивали независно".

Према његовим ријечима, кризни штабови никада нису позивали на присилно премјештање муслимана и Хрвата, већ су били за реципрочну и добровољну размјену, а као доказ навео је чињеницу да је за добровољни одлазак било неопходно да поднесу потврду о имовини коју остављају, како би је власти "привремено обезбиједиле".

Брђанин је додао да се Караџић увијек залагао за поштовање власништва, Женевских конвенција и закона и обичаја ратовања.

"Никакав стратешки план о пресељењу није постојао. Ситуација је налагала да је боље да се људи преселе, него да гину и страдају. Било је на свим странама пресељавања. Не правдам то, али било је неминовно", рекао је Брђанин.

Караџић ће сутра, 19. новембра, извести идућег свједока, преноси Бирн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана