Brčko: Milioni idu firmama bliskim političarima

Goran Maunaga
Brčko: Milioni idu firmama bliskim političarima

Brčko - Skupština Brčko distrikta usvojila je odluke Vlade o isplati više od šest miliona maraka firmama koje su radile na sanaciji štete od poplava, od kojih su pojedine, prema tvrdnjama poslanika koji su glasali protiv, direktno povezane s predstavnicima vladajućih stranaka u distriktu, a prije svega sa HDZ-om, čiji je član gradonačelnik Anto Domić.

Poslanici koji su se usprotivili isplati naglašavaju da je suma nerealno velika i da je riječ o sumnjivim poslovima, zbog čega su najavili i podnošenje krivične prijave. Poslanik SP-a Perica Burgić kaže da je cifra koja je firmama data za sanaciju štete nastale u majskim poplavama potpuno nerealna, a posebno kada se uporedi sa utrošenim sredstvima u Doboju i Šamcu, koji su pretrpjeli prave katastrofe.

- Nabavljene su ogromne količine sjemenskog kukuruza, koji su dobijali i oni koji nisu poplavljeni. Ista je situacija i sa gorivom. Radi se o naduvanim i fiktivnim računima, friziranim, enormnim i nepotrebnim nabavkama u vrijeme poplava kako bi pojedinci imali materijalnu korist - dodao je Burgić.

Dodao je da je iznos novca koji će biti isplaćen sa četiri miliona, koliko je iznosio na prethodnoj sjednici, narastao na više od šest miliona KM.

- Osim toga, u Vladi su jednu odluku za ovu sjednicu koja je održana 3. septembra razvrstali u više odluka, pošto smo mi ukazivali na to da su pojedini poslanici u sukobu interesa jer imaju veze sa firmama kojima će biti isplaćen novac iz budžeta. Tako su poslanici koji su u sukobu interesa izlazili vani i nisu glasali, ali su kasnije glasali za drugu odluku. Odnosno glasali su jedni za druge kako bi sve odluke prošle - kaže Burgić.

Prijedlog Vlade nije imao većinu na prethodnoj sjednici jer je dosta poslanika pozicije bilo protiv, pa ga je gradonačelnik Domić kao predlagač povukao sa dnevnog reda. Za isplatu je ovog puta glasalo 19 poslanika.

- Za odluku su glasali isti oni poslanici koji ranije nisu htjeli da to podrže, što je više nego čudno - istakao je Burgić.

Poslanik SDP-a Esad Atić kaže da se radi o očitom kriminalu jer je riječ o 90 odsto firmi koje su direktno povezane s predstavnicima vladajućih partija, prije svega sa HDZ-om, čije je član gradonačelnik Domić.

- Po mjesnim zajednicama su ovjeravani računi da je nešto urađeno, iako to nije tačno. Naveli su količinu sjemena koja bi bila dovoljna da se zasiju površine tri distrikta. Samo za sjeme kukuruza dato je 700.000 KM i još toliko za gorivo. Prevoz smeća naplaćivan je trostruko. To je pljačka budžeta Brčko distrikta - kaže Atić i dodaje da će Klub poslanika SDP-a zbog toga podnijeti krivične prijave protiv NN lica.

Poslanik SDS-a Ratko Stjepanović kaže da su njihovi poslanici podržali prijedlog Vlade i istakao da je velik dio kritika iznesen bez obrazloženja.

- Vlada je zadokumentovala svaki zahtjev i dostavila sve račune. Skupština je prilikom donošenja odluke zaključila da se provjeri da li postoji nešto što je urađeno mimo zakona. Mi nismo imali interesa da istražujemo ko je vlasnik koje firme i ima li tu sukoba interesa - kaže Stjepanović.

Do izjave čelnika Vlade Brčko distrikta u petak nismo uspjeli da dođemo jer je rečeno da gradonačelnik Domić, njegov zamjenik Esed Kadrić i glavni koordinator Vlade Nenad Kojić nisu u svojim kancelarijama.

Poziv

Perica Burgić je nakon prošle sjednice javno pozvao policijske agencije, istražne i pravosudne institucije da izuzmu dokumentaciju i istraže regularnost davanja novca firmama koje su radile na sanaciji štete od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana