Bratoljub snaga ljubavi i jedinstva RS i Srbije

Krstina Ćirković
Bratoljub snaga ljubavi i jedinstva RS i Srbije

Bratunac - Most "Bratoljub" spojiće srpski narod sa obje strane Drine, ali i Srbe i Bošnjake, što ga čini izuzetno vrijednim ne samo građevinskim poduhvatom, istaknuto je u petak tokom susreta najviših zvaničnika RS i Srbije na sredini prelaza između Bratunca i Ljubovije, čija izgradnja ulazi u završnu fazu.

Na mostu su se srdačno sreli predsjednici i premijeri RS i Srbije Milorad Dodik, Tomislav Nikolić, Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić, te ministri u dvjema vladama, a podršku su dobili od više hiljada građana Podrinja noseći zastave RS i Srbije.

Na mostu je završeno 72 odsto radova, a premošćavanjem Drine okončan je najvažniji i najteži dio posla. Preostalo je da budu obavljeni završni radovi na mostu, uređenju korita, elektrotehničke instalacije, kolovozna konstrukcija na prelazu i pristupnim saobraćajnicama i saobraćajna signalizacija. Most će biti savremen kao i carinski terminali i drugi sadržaji neophodni za protok ljudi i robe.

Dodik je istakao da gradnja ide planiranom dinamikom i da postoje garancije da će, kako je predviđeno, krajem avgusta most biti završen i stavljen u funkciju.

- To je ono zbog čega smo došli da posvjedočimo i da zahvalimo Srbiji, Nikoliću i Vučiću što su se zagledali u ovu stranu i odlučili da zajedno s nama izgrade ovaj most, koji je bio višedecenijski zahtjev građana sa obje strane Drine - rekao je Dodik ocijenivši da most zbog ogromnog značaja simbolično nosi naziv bratoljublja.

Dodik je rekao da su postigli veliki uspjeh.

- Ova generacija političara RS i Srbije ostavlja ovaj most kao dokaz da smo radili i spojili ljude ovog kraja na briljantan način. Moramo graditi mostove da bi sve bilo bliže i jedinstvenije. Rukovodstva Srbije i RS riješila su da spajaju, umjesto da ispravljaju krivu Drinu. Ovaj most je izgrađen da spaja i da se ovdje razvija život i rad. Ima još mnogo stvari koje RS i Srbija moraju da urade - rekao je Dodik.

Nikolić, koji se posljednji put obratio u svojstvu predsjednika Srbije, istakao je da je ponosan na to da u RS i Srbiji postoje rukovodstva koja istovremeno misle na oba dijela srpskog naroda.

- Korak preko ovog mosta predstavlja korak u susret bratu i zajedničkoj budućnosti. Teći ćemo jedni prema drugima kao što ispod ovog mosta teče Drina. "Bratoljub" je infrastruktura srpske duše, simbol spajanja srpskog bića, ali i simbol zajedništva sa svim drugim narodima koji vekuju na ovim prostorima deleći sudbinu i živote sa srpskim narodom. Nadam se da će Srbija i RS jednog dana biti jedno. Na svu sreću, Srbe još ne hapse zbog izrečenih želja - rekao je Nikolić dodavši da Srbija i RS teškom mukom i uz mnogo napora i otpora grade zajedničku budućnost.

Vučić je istakao da dići most znači da nismo digli ruke od sebe i od sebi najbližih i naglasio potrebu srpskog naroda da se poveže i živi zajedno.

- Važno je da spajamo obale, gradove, države, srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake. Naša vlada sa predsednicima RS i Srbije je učinila više nego ikada. Ljubovija i Bratunac ne mogu opstati bez mostova. Uveren sam da Srbija i RS gradeći mostove grade mir, stabilnost i bolji život za sve na ovim prostorima - rekao je Vučić i najavio da je u planu da se ubrzo uđe u izgradnju tunela kroz Preskop.

Cvijanovićeva je istakla da Vlada RS vodi računa o Podrinju i da je ogroman značaj izgradnje mosta koju je inicirao Dodik. Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko izjavio je da izvođač radova na mostu zaslužuje sve pohvale i da ga raduje što je Drina premošćena.

- BiH će ispoštovati dogovor i do predviđenog roka u oktobru biće izgrađen granični prelaz - rekao je Jusko.

Stanovnici ovog dijela Podrinja naglasili su da je izgradnja mosta njihov višedecenijski san, da ih Drina više ne bi razdvajala nego spajala. Izgradnjom mosta biće skraćen put robe do najbližih carinskih terminala za 80 kilometara, a zajednički granični prelaz u Bratuncu će skratiti vrijeme zadržavanja vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana