Братољуб снага љубави и јединства РС и Србије

Крстина Ћирковић
Братољуб снага љубави и јединства РС и Србије

Братунац - Мост "Братољуб" спојиће српски народ са обје стране Дрине, али и Србе и Бошњаке, што га чини изузетно вриједним не само грађевинским подухватом, истакнуто је у петак током сусрета највиших званичника РС и Србије на средини прелаза између Братунца и Љубовије, чија изградња улази у завршну фазу.

На мосту су се срдачно срели предсједници и премијери РС и Србије Милорад Додик, Томислав Николић, Жељка Цвијановић и Александар Вучић, те министри у двјема владама, а подршку су добили од више хиљада грађана Подриња носећи заставе РС и Србије.

На мосту је завршено 72 одсто радова, а премошћавањем Дрине окончан је најважнији и најтежи дио посла. Преостало је да буду обављени завршни радови на мосту, уређењу корита, електротехничке инсталације, коловозна конструкција на прелазу и приступним саобраћајницама и саобраћајна сигнализација. Мост ће бити савремен као и царински терминали и други садржаји неопходни за проток људи и робе.

Додик је истакао да градња иде планираном динамиком и да постоје гаранције да ће, како је предвиђено, крајем августа мост бити завршен и стављен у функцију.

- То је оно због чега смо дошли да посвједочимо и да захвалимо Србији, Николићу и Вучићу што су се загледали у ову страну и одлучили да заједно с нама изграде овај мост, који је био вишедеценијски захтјев грађана са обје стране Дрине - рекао је Додик оцијенивши да мост због огромног значаја симболично носи назив братољубља.

Додик је рекао да су постигли велики успјех.

- Ова генерација политичара РС и Србије оставља овај мост као доказ да смо радили и спојили људе овог краја на бриљантан начин. Морамо градити мостове да би све било ближе и јединственије. Руководства Србије и РС ријешила су да спајају, умјесто да исправљају криву Дрину. Овај мост је изграђен да спаја и да се овдје развија живот и рад. Има још много ствари које РС и Србија морају да ураде - рекао је Додик.

Николић, који се посљедњи пут обратио у својству предсједника Србије, истакао је да је поносан на то да у РС и Србији постоје руководства која истовремено мисле на оба дијела српског народа.

- Корак преко овог моста представља корак у сусрет брату и заједничкој будућности. Тећи ћемо једни према другима као што испод овог моста тече Дрина. "Братољуб" је инфраструктура српске душе, симбол спајања српског бића, али и симбол заједништва са свим другим народима који векују на овим просторима делећи судбину и животе са српским народом. Надам се да ће Србија и РС једног дана бити једно. На сву срећу, Србе још не хапсе због изречених жеља - рекао је Николић додавши да Србија и РС тешком муком и уз много напора и отпора граде заједничку будућност.

Вучић је истакао да дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и од себи најближих и нагласио потребу српског народа да се повеже и живи заједно.

- Важно је да спајамо обале, градове, државе, српски народ, али и Србе и Бошњаке. Наша влада са председницима РС и Србије је учинила више него икада. Љубовија и Братунац не могу опстати без мостова. Уверен сам да Србија и РС градећи мостове граде мир, стабилност и бољи живот за све на овим просторима - рекао је Вучић и најавио да је у плану да се убрзо уђе у изградњу тунела кроз Прескоп.

Цвијановићева је истакла да Влада РС води рачуна о Подрињу и да је огроман значај изградње моста коју је иницирао Додик. Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско изјавио је да извођач радова на мосту заслужује све похвале и да га радује што је Дрина премошћена.

- БиХ ће испоштовати договор и до предвиђеног рока у октобру биће изграђен гранични прелаз - рекао је Јуско.

Становници овог дијела Подриња нагласили су да је изградња моста њихов вишедеценијски сан, да их Дрина више не би раздвајала него спајала. Изградњом моста биће скраћен пут робе до најближих царинских терминала за 80 километара, а заједнички гранични прелаз у Братунцу ће скратити вријеме задржавања возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана