Branković okrivio druge

Agencije
Branković okrivio druge

Sarajevo - Bivši premijer FBiH Nedžad Branković izjasnio se u petak pred sudijom za prethodni postupak Opštinskog suda u Sarajevu da nije kriv za ono za šta ga tereti optužnica u vezi sa dokapitalizacijom sarajevskog "Energopetrola", zbog čega je nastala šteta od 32 miliona maraka.

Krivicu je negiralo i ostalih osam optuženih. Branković je poslije izjašnjavanja rekao da šteta po osnovu nenaplaćenih garancija za investicije ne postoji i naglasio da ne može odgovarati za propuste u poslovima za koje nije bio zadužen.

- Ne mogu biti kriv za djelo koje nije nastalo. Nije nastala šteta po osnovu koji se meni stavlja na teret. Ne mogu biti kriv za poslove za koje je Vlada zaduživala druga tijela u Vladi - naglasio je Branković.

Optužnica, osim Brankovića, tereti i bivšeg direktora "Energopetrola" Namika Bušatlića, Kasemu Ćatović, advokata Ahmeda Žilića, Mirka Puljića, Seada Kresu, Safeta Prohu, Anku Šešlij i Almu Haseta, koji su bili članovi Komisije za dokapitalizaciju firme.

Vlada FBiH ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" sa mađarsko-hrvatskim konzorcijumom MOL-INA potpisala je 2006. godine. Ugovorom se konzorcijum obvezao na investicije od 75 miliona evra, saniranje dugova kompanije od 30 miliona evra i pet miliona duga iz godine neposredno prije privatizacije. Federalni mediji godinama tvrde da konzorcijum u "Energopetrol" nije investirao ni marke, već da su novi vlasnici podigli kredit založivši kao hipoteku cjelokupnu imovinu "Energopetrola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana