Бранковић окривио друге

Агенције
Бранковић окривио друге

Сарајево - Бивши премијер ФБиХ Неџад Бранковић изјаснио се у петак пред судијом за претходни поступак Општинског суда у Сарајеву да није крив за оно за шта га терети оптужница у вези са докапитализацијом сарајевског "Енергопетрола", због чега је настала штета од 32 милиона марака.

Кривицу је негирало и осталих осам оптужених. Бранковић је послије изјашњавања рекао да штета по основу ненаплаћених гаранција за инвестиције не постоји и нагласио да не може одговарати за пропусте у пословима за које није био задужен.

- Не могу бити крив за дјело које није настало. Није настала штета по основу који се мени ставља на терет. Не могу бити крив за послове за које је Влада задуживала друга тијела у Влади - нагласио је Бранковић.

Оптужница, осим Бранковића, терети и бившег директора "Енергопетрола" Намика Бушатлића, Касему Ћатовић, адвоката Ахмеда Жилића, Мирка Пуљића, Сеада Кресу, Сафета Проху, Анку Шешлиј и Алму Хасета, који су били чланови Комисије за докапитализацију фирме.

Влада ФБиХ уговор о докапитализацији "Енергопетрола" са мађарско-хрватским конзорцијумом МОЛ-ИНА потписала је 2006. године. Уговором се конзорцијум обвезао на инвестиције од 75 милиона евра, санирање дугова компаније од 30 милиона евра и пет милиона дуга из године непосредно прије приватизације. Федерални медији годинама тврде да конзорцијум у "Енергопетрол" није инвестирао ни марке, већ да су нови власници подигли кредит заложивши као хипотеку цјелокупну имовину "Енергопетрола".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана