Бранко Вукоја, директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова БиХ: Звиздић треба да одговори зашто је блокиран новац

Жељка Домазет
Бранко Вукоја, директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова БиХ: Звиздић треба да одговори зашто је блокиран новац

С обзиром на ограниченост наших капацитета, можемо примити око 150 кадета. Тренутно је на чекању за школовање 200 кадета Граничне полиције и 50 кадета Дирекције за координацију полицијских тијела, рекао је директор Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова БиХ Бранко Вукоја.

ГЛАС: У каквим условима ради агенција на чијем сте челу?

ВУКОЈА: Тренутно смо у привременом смјештају капацитета 150 кревета и на школовању имамо 140 кадета полицијских агенција на нивоу БиХ. Тренутно је на школовању и обуци 20 кадета Агенције за истраге и заштиту (СИПА) за чин млађег инспектора, 18 кадета за чин полицајца и 100 кадета Граничне полиције за чин полицајца.

ГЛАС: Колико траје њихово школовање?

ВУКОЈА: За чин полицајца обука траје седам, а за чин млађег инспектора СИПА четири мјесеца.

ГЛАС: Акутни проблем у БиХ је мигрантска криза и недостатак полицајаца у Граничној полицији. За посљедње три године одобрен је пријем 350 граничних полицајаца. Због чега они нису обучени?

ВУКОЈА: Они треба да прођу темељну полицијску обуку која траје седам мјесеци, јер са улице не могу бити упућени на границу. С обзиром на ограниченост наших капацитета, можемо примити око 150 кадета. То се не односи само за Граничну полицију јер обуку треба да прођу и полицајци који ће бити ангажовани у СИПА и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ. Ми их школујемо у складу са нашим могућностима. Тренутно је на чекању за школовање 200 кадета Граничне полиције и 50 кадета Дирекције за координацију полицијских тијела. Када кадети који су сада на школовању заврше обуку, моћи ћемо примити нове кадете.

ГЛАС: Због чега касни изградња нових капацитета за потребе агенције и да ли је на располагању новац који је за те потребе одобрио Савјет министара?

ВУКОЈА: Комплекс објеката је у изградњи већ три године. Ријеч је о великом комплексу укупног смјештајног капацитета 350 кревета и корисне површине од око 10.000 квадрата, са свим садржајима потребним за школовање и обуку полицијских службеника. Основни проблем је раније био са извођачима радова који су каснили, а имали смо и потребу за додатним средствима. Она су обезбијеђена одлуком Савјета министара од 28. децембра прошле године која омогућавају завршетак изградње. Нажалост, та одлука није оперативна и још није објављена у “Службеном гласнику”.

ГЛАС: Имате ли информације због чега је одлука закочена?

ВУКОЈА: Ми акте према Савјету министара шаљемо путем Министарства безбједности и у више наврата смо тражили од тог министарства да предузме активности. Министарство је Савјету министара, односно предсједавајућем прослиједило наше три ургенције, али шест мјесеци одлука стоји. Ријеч је о чисто техничкој ствари јер у року од петнаестак, а најдуже мјесец дана одлука Савјета министара треба да буде потписана. Ова је донесена 28. децембра прошле године и ево сада ће и седми мјесец да није потписана.

ГЛАС: Колико новца чека на потпис Дениса Звиздића?

ВУКОЈА: Ријеч је о 700.000 марака за завршетак објекта или шест одсто од његове укупне вриједности, која износи 12 милиона марака. Тај износ није значајан и Министарство финансија је планирало та средства у склопу капиталних улагања и у складу са тим је и донесена одлука Савјета министара. Зашто није оперативна, заиста не знам. Одговор на то питање јавности би требало да понуди предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

ГЛАС: Када је објекат требало да буде завршен?

ВУКОЈА: Док разговарамо, објекат је требало да буде отворен. Да смо имали оперативна средства у првом мјесецу, ми бисмо расписали тендер за завршне радове и већ сада бисмо отварали објекат. Сада смо у ситуацији да још није извјесно када ће одлука бити потписана, а тек послије тога слиједи тендер за завршетак радова.

ГЛАС: Сматрате ли да је ријеч о опструкцији, с обзиром на то да је Савјет министара БиХ донио одлуку и да постоји обезбијеђен новац?

ВУКОЈА: Не могу калкулисати и оптуживати. Знам само да је одлука донесена прије шест мјесеци и да нам је достављен тај закључак.

ГЛАС: Да ли бисте могли испунити захтјеве Граничне полиције да је све ишло без блокада?

ВУКОЈА: У постојећем смјештајном комплексу можемо обучити 150 кадета. Већ чека 50 кадета Дирекције за координацију полицијских тијела, а Гранична полиција, поред 100 кадета који чекају, има одобрење за нових 100, а тражили су још 100 полицајаца. То значи само 300 граничних полицајаца које не можемо одшколовати у постојећем објекту, јер смо лимитирани капацитетима. План је био да до 30. јуна нови објекат буде отворен и онда бисмо могли већ од 15. јула почети школовање кадета Граничне полиције. Могли бисмо примити до 350 људи за школовање у једном моменту.

Мањак кадра и у агенцији

ГЛАС: Да ли Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова има потребне људске ресурсе?

ВУКОЈА: Не. Попуњеност капацитета је око 70 одсто. У току је један конкурс и од Савјета министара БиХ тражимо одобравање запошљавања у складу са правилником да не бисмо, када нови смјештајни капацитет буде у функцији и попуњен кадетима, имали проблем са недостатком кадра, односно инструктора за школовање. Надам се да ће то до октобра, када је планиран почетак обуке нових кадета, бити ријешено. Ми имамо стратешки значај јер вршимо школовање, основну обуку и разне облике специјалистичких обука. Агенција функционише девет година и има завидне резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана