Бранко Петрић нови предсједник Централне изборне комисије

Срна
Бранко Петрић нови предсједник Централне изборне комисије

Сарајево - Чланови Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ изабрали су Бранка Петрића за новог предсједника ове институције.

Петрић ће дужност предсједника преузети у понедјељак, 1. октобра, а обављаће је у наредних 21 мјесец.

Он је изабран на данашњој сједници, у складу са принципом ротације, тајним гласањем.

Члан ЦИК-а из реда српског народа Новак Божичковић сматра да је избором Петрића за предсједника прекршен Изборни закон БиХ, због чега је најавио жалбу Суду БиХ.

Он је истакао да су чланови ЦИК-а прекршили одредбе закона с обзиром на то да се у закону наводи да предсједник Комисије може бити предсједник у мандату једном у седам година.

“Петрић је већ био предсједник ЦИК-а, у овој установи је седам година и ускоро му истиче мандат”, навео је његов противкандидат.

Божичковић је рекао да нема друге могућности осим да се жали суду и потражи правну заштиту с обзиром на то да се постваља питање законитости и легитимности избора.

Петрић је истакао да у овим околностима преузима велику обавезу ЦИК-а, те одбацио Божичковићеве наводе, уз образложење да мандат члана ЦИК-а траје док не буде изабран нови кандидат или кад тај члан поново буде изабран у новом мандату.

“Дакле, законске норме кажу да мандат предсједника траје и да обавља функцију до избора новог”, рекао је Петрић, коментаришући најаву жалбе.

Он је нагласио да се изборни актери баве више ЦИК-ом него кампањом.

Петрић је истакао да ће ЦИК поштовати Устав, да ће настојати да осавремени изборни процес у БиХ увођењем нових технологија, као и да ће настојати да добије центар за едукуцију, центар за бројање гласова и ојача капацитете Комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана