Бранко Петрић, члан ЦИК-а БиХ: Тужилаштва слијепа на притиске и лажи

Ведрана Кулага
Бранко Петрић, члан ЦИК-а БиХ: Тужилаштва слијепа на притиске и лажи

Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ ради у складу са изборним правилима, а они којима то не одговара, јер не нуди епилог какав би хтјели, посежу за разним методима притиска, што је недопустиво.

Поручио је то члан ЦИК-а Бранко Петрић наводећи да то посебно илуструје посљедња кривична пријава коју су Тужилаштву БиХ против чланова ЦИК-а поднијела бошњачка удружења из Сребренице незадовољна изборним резултатом. Петрић тврди да нема основа за процесуирање чланова ЦИК-а, констатујући да се иза удружења скрива прави подносилац пријаве.

ЦИК је на сједници у четвртак увече одбацио свих 25 захтјева за поновно бројање гласова. Захтјеви су одбијени због непотпуности и јер су поднесени од стране неовлашћеног лица. Међу одбијенима је и захтјев за поновно бројање гласова у Сребреници који је поднио бошњачки кандидат за начелника Ћамил Дураковић након што је потврђена побједа кандидата свих српских странака Младена Грујичића.

- Тужилаштва жмуре на ситуације попут ове са Сребреницом умјесто да прекину праксу толерисања лажних пријављивања за кривична дјела. Пријава је поднесена не да би случај на који се односи био процесуиран, него да буде извршен притисак на оне који примјењују закон - казао је Петрић.

Он наглашава да је јасан притисак на чланове ЦИК-а.

- Критичне ситуације као што су Сребреница и Столац, те укључивање интереса и неких функционера који путем медија тумаче закон и пријете затвором, јасан су доказ за то. То је недопустив притисак. Нажалост, ни дежурне галамџије се не оглашавају на непримјерене пријетње члановима ЦИК-а - рекао је Петрић.

Изборни закон БиХ је, каже Петрић, без обзира на техничке измјене које је претрпио пред расписивање овогодишњих избора, зрео за темељне промјене и поједностављења у сваком смислу како би биле избјегнуте ситуације које угрожавају изборни процес.

Столац

Бранко Петрић је, говорећи о ситуацији у Стоцу након што је прекинуто гласање на изборни дан, истакао да вјерује да ће на крају бити све ријешено у складу са законом.

- ЦИК је обавезан да из изборног процеса елиминише све који су довели до саботаже избора у тој општини. Избори ће бити поновљени, али морамо утврдити одговорне - рекао је Петрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана