Branko Petrić, član CIK BiH, za “Glas Srpske”: Nema razloga da izbori ne budu fer i demokratski

Vedrana Kulaga
Branko Petrić, član CIK BiH, za “Glas Srpske”: Nema razloga da izbori ne budu fer i demokratski

Predstojeći opšti izbori u BiH biće sprovedeni po starim pravilima koja su bila na snazi i prije četiri godine kada su izbori ocijenjeni kao fer i demokratski, tako da nema nijednog razloga za drugačiji epilog u oktobru, rekao je član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić.

U BiH je, kaže, ove godina donekle bila u znaku pokušaja da u izborni proces budu uvedene nove, moderne tehnologije, ali ti prijedlozi nisu prošli.

- To nikako ne znači da treba prestati sa nekim zahtjevima - smatra Petrić.  

GLAS: Na kakvim temeljima dočekujemo ove opšte izbore?

PETRIĆ: Opšti izbori u BiH, održani 2014. godine, bili su uspješni, fer i demokratski. Propisane procedure bile su sprovedene u potpunosti i to su ocjene domaćih i stranih eksperata, kao i posmatrača. Ništa se nije promijenilo u normativnom i zakonskom okviru, osim u jednom dijelu koji se odnosi na posredne izbore za Dom naroda, ali i tu ima još nedoumica. Opšti izbori, s druge strane, idu u istom okviru i nema razloga niti prepreka da i ovi ne budu fer i korektni. Mi ćemo uraditi sve da tako bude. Novac je obezbijeđen, ispoštovane javne nabavke, transparentnost i nema razloga za dizanje tenzija prema CIK-u. Stvar je politike i stranaka da li i šta sve koriste u svojoj kampanji koja još zvanično nije ni počela.

GLAS: CIK je dobio zaključke koje je tijesnom većinom početkom mjeseca usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH kojima se, između ostalog, predlaže uvođenje bezbjednosnih agencija u izborni proces i druge izmjene. Kakav je stav CIK-a i kada ćete odgovoriti Parlamentu?

PETRIĆ: Razmotrili smo materijale i izjasnićemo se o njima u narednom periodu. Neki se odnose na nas, a neki ne. Svi u izbornoj komisiji stojimo na strani pravila i smatramo da oni koji krše propise treba da budu  sankcionisani.

GLAS: Očekujete li malverzacije prilikom prijavljivanja za glasanje jer je bilo dosta takvih slučajeva u ranijim izbornim procesima?

PETRIĆ: Preduzeli smo i preduzimamo brojne mjere da prepoznamo i spriječimo lažno prijavljivanje koje je mnogo prisutnije na lokalnim izborima jer manji broj glasova odlučuje o veoma značajnim pitanjima. Poslali smo svima koji su glasali na prošlim izborima prijavne obrasce da se prijave ako su još na toj adresi, a oko deset odsto se vratilo kao neuručeno. To znači da ljudi nisu tu. Imamo procedure po kojima radimo. Provjeravamo potpise, stupamo lično u kontakt, a službe provjeravaju adrese sa kojih stigne više prijava. Sve što otkrijemo da je neko drugi, suprotno volji glasača, uradio dostavićemo nadležnim organima i tu oni, po prirodi svog posla, dolaze do izražaja. Kod zaključivanja biračkog spiska za glasanje iz inostranstva, kada dobijemo izvještaj, donijećemo vjerovatno određene zaključke i uputiti u proceduru sve što do tada bude otkriveno.  

GLAS: Treba li modernizacija izbornog procesa u BiH da bude u vrhu prioriteta nove vlasti od preuzimanja fotelja ili će se ponovo čekati “pet do 12” kao što je bio slučaj u proteklom periodu?

PETRIĆ: Obavezno. Mi od 2011. godine u svim izvještajima koje smo pisali i podnosili potenciramo osavremenjivanje i uvođenje modernih tehnologija u izborni proces u ovoj zemlji. Određeni prijedlozi poslati su u parlamentarnu proceduru, ali sve to treba detaljno testirati i imati rezervo rješenje u slučaju da se pojave neke nepredviđene okolnosti na koje se ne može uticati. Ovo što se pokušalo nedavno bilo je u nevrijeme i nije prošlo. Možda je sada  prilika da se neka rješenja izvrše kao pilot-projekat ako bude volje i sredstava. U svakom slučaju, treba istrajavati na ovom pitanju. Glasački listić iz ruku birača treba da uđe u neku mašinu koja će ga skenirati, očitati i negdje sabrati. Time se 99 odsto svih mogućih nepravilnosti otklanjaju. Sve drugo je možda i višak.

Kandidatske liste

GLAS: CIK od maja prati i realizaciju aktivnosti koje se odnose na ovjere političkih subjekata. Trenutno se radi na ovjeri kandidatskih lista. Da li ima problema i šta očekujete?

PETRIĆ: Na adresu komisije stiglo je gotovo 7.500 lista i provjere ćemo završiti u predviđenom roku. Moguće je da na tim prijavama bude nedostataka i to nije ništa specijalno, a politički subjekti će imati vremena da nepravilnosti isprave. Ako i to ne urade u roku, lista će im biti ovjerena do dijela koji je uredan. Cijeli taj posao ćemo, uglavnom, da završimo u roku, odnosno do 3. avgusta, kako je predviđeno redoslijedom izbornih aktivnosti. Poslije toga kandidatske liste biće objavljene u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja. Rok za to je 23. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana