Branislav Borenović, nosilac liste PDP-a za Parlament BiH iz izborne jedinice jedan: Posao sposobnima, a ne podobnima

Veljko Zeljković
Branislav Borenović, nosilac liste PDP-a za Parlament BiH iz izborne jedinice jedan: Posao sposobnima, a ne podobnima

U PDP-u očekuju da će na predstojećim opštim izborima ostvariti najbolje izborne rezultate od osnivanja ove partije.- Očekujem pobjedu Mladena Ivanića i Vukote Govedarice, ali i da PDP bude najpozitivnije iznenađenje kada su u pitanju liste za Parlament BiH i NS RS. Nikoga ne prisiljavamo i ne tjeramo na to, jer mi snagom naših argumenata dobijamo sve veću podršku građana - kaže nosilac liste PDP-a za Parlament BiH iz izborne jedinice jedan Branislav Borenović.

GLAS: Na čemu temeljite svoj optimizam?

BORENOVIĆ: Svakim danom osjetimo sve veću podršku građana. To je nešto što nam daje za pravo da gajimo ovakvu vrstu optimizma. Posljednja istraživanja javnog mnjenja od starne relevantnih agencija pokazuju rast podrške PDP-u. Mi nudimo dobra i sprovodiva rješenja u kojima smo se obavezali da vlast više nikako i nikada ne smije biti privilegija, već isključivo velika obaveza i odgovornost izabranih koji će ostati na pozicijama samo ako budu iza sebe imali mjerljive rezultate.

GLAS: Šta je fokusu vaše predizborne kampanje, odnosno u osnovi vašeg političkog i ekonomskog programa?

BORENOVIĆ: Ključna riječ je - “obnova”! U Program obnove smo jasno definisali ekonomsku, demografsku i moralnu obnovu RS koja mora biti mjesto ostanka i opstanka, a ne odlaska naroda. Mi smo jasno rekli - jedna plata iz budžeta za jednog čovjeka, smanjenje poreza i doprinosa i samim tim podizanje neto plata, restruktuiranje ukupnog duga i smanjenje otplate dugova na godišnjem nivou iz budžeta što će osloboditi značajni dio sredstava za povećanje penzija i rješavanje problema u zdravstvenom sistemu. I, naravno, vraćanje dostojanstva borcima, prosvjetnim, kulturnim i sportskim radnicima. Tu je i čitav set mjera za poboljšanje nataliteta, ali i zakonski rješenja koja se odnose na borbu protiv korupcije i kriminala. Želimo konačno stati u kraj pljački i nenamjenskom trošenju narodnog novca. Naš cilj je politički stabilna i jaka RS. Ključna rečenica je: Posao sposobnima, a ne podobnima!

GLAS: Kako biste ocijenili dosadašnje djelovanje PDP-a na nivou BiH, ali i rad Mladena Ivanića kao srpskog člana Predsjedništva BiH?

BORENOVIĆ: Mladen Ivanić je pokazao kako se mudrom politikom može sačuvati interes RS unutar BiH. Kako se na jedan zreo način suočavati sa svim političkim izazovima. I brojni su konkretni primjeri: odbacivanje revizije po tužbi BiH protiv Srbije, zabrana izvoza oružja, popis stanovništva, čuvanje dana RS. PDP je pored aktivnog i veoma konkretnog rada svojih predstavnika u zajedničkim institucijama insistirao na dvije programske stvari, smanjenje cijena lijekova, što smo i uradili, te prolongiranje plaćanja stope PDV-a, što je bilo dogovoreno, ali zbog nekorektnog odnosa ministara finansija HDZ-a i SNSD-a u UIO BiH, ta odluka još nije donesena.

GLAS: Šta najviše zamjerate aktuelnim vlastima u RS?

BORENOVIĆ: Bahatost, odsustvo osjećaja za realne potrebe građana i nevjerovatnu želju da ovaj narod iritiraju i prave stanje lažnim i fiktivnim. Najbolji pokazatelj stanja u ovoj zemlji je konstantan rast redova pred Konzulatom Slovenije u centru Banjaluke čime svi ti ljudi pokazuju koliko su zadovoljni.

Ne smije biti povlašćenih

GLAS: Ukoliko osvojite mandat, šta je to na čemu ćete posebno insistirati?

BORENOVIĆ: Potpuno novi model ponašanja izabranih predstavnika. Javni posao ne smije biti privilegija povlašćenih pojedinaca. To u prvom mandatu novoizabranih ključnih predstavnika mora biti čak i žrtva sa ciljem kreiranja ambijenta u kojem odgovornost i obaveze izabranih moraju dominirati. Mi već imamo plan šta ćemo sve uraditi po dolasku na vlast. Donijećemo Zakon o ispitivanju porijekla imovine, te  set odgovarajućih zakonskih rješenja vezano za ekonomiju, demografiju, ali i pravosuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana