Brajan Hojt Ji, Morin Kormak: Put ka EU zahtijeva i ustavne promjene

Željka Domazet
Brajan Hojt Ji, Morin Kormak: Put ka EU zahtijeva i ustavne promjene

Sarajevo - SAD ostaju privržene Dejtonskom sporazumu, ali su neophodne reforme Ustava BiH u skladu sa uslovima za pristupanje EU i treba da budu sprovedene u saradnji sa evropskim partnerima.

Poručili su to u petak u Sarajevu na brifingu za medije pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajan Hojt Ji i ambasador SAD u BiH Morin Kormak. Govoreći o 20. godišnjici potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koja će uskoro biti navršena, Ji je kazao da je ovo vrlo važna godina za BiH i region iz više razloga, uključujući i dejtonski jubilej.

- SAD čvrsto podržavaju BiH kao suverenu, nezavisnu i demokratsku državu sa dva entiteta i sa granicama koje su nesporne. Podržavamo teritorijalni integritet BiH i njen suverenitet koji je zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ta podrška SAD BiH neće se mijenjati - rekao je Hojt.

Godišnjica Dejtonskog sporazuma, kako je istakao, prilika je da svi pogledaju unazad i vide šta je postignuto, ali i unaprijed kako bi sagledali šta treba uraditi da bi se BiH pomoglo da dostigne postavljene ciljeve.

- Dejtonski sporazum je odigrao važnu ulogu u okončavanju rata i u vođenju BiH do faze u koju je došla. Mislim da svi shvatamo da ideja nije bila da to bude stalni ustav ili vodilja za ovu zemlju. Uvijek je bila namjera da bude reformi, amandmana i poboljšanja da bi se Dejtonski sporazum prilagodio realnoj situaciji i onome što je neophodno modernoj evropskoj zemlji - poručio je Ji.

SAD, dodao je, blisko sarađuju sa EU da pomognu BiH da sprovede reforme i promjene kako bi došla do svog cilja - evroatlantskih integracija.

- To podrazumijeva unapređenje ne samo Ustava i onoga što predstavlja Dejton, nego, što je još važnije, da budu usvojene praktične promjene koje građani žele i koje zaslužuju. Kada je riječ o tome u kakvu će se državu BiH razviti i da li će biti više centralizovana ili decentralizovana, to je na njenim liderima i građanima da odluče. Međunarodna zajednica je tu da pruži podršku u reformskom i integrativnom procesu - kazao je Ji, izrazivši nadu da će zajednička izjava lidera o evropskim integracijama i reformska agenda postati fokus interesa vlasti u BiH kako bi bila iskorišćena prilika za ubrzano kretanje prema EU.

Kormakova je istakla da SAD ne odustaju od Dejtona, ali da je svaka zemlja koja želi da postane članica EU morala da se prilagodi na tom putu.

- Mnoge su morale sprovesti ustavne promjene. Mi ne predlažemo promjenu dejtonskih struktura. Mi predlažemo da na putu ka Evropi vidite sa Evropljanima šta to znači za ovu zemlju - kazala je Kormak.

Odgovarajući na pitanje u kojoj je mjeri u BiH izražena prijetnja od terorista Islamske države, s obzirom na to da se veliki broj ekstremista iz BiH bori u njenim redovima, Ji je kazao da se ta prijetnja odnosi na sve zemlje.

- Ne odnosi se to samo na BiH. To je problem svih zemalja u regiji. Postoji problem stranih boraca koji odlaze iz BiH i ostalog dijela zapadnog Balkana, kao što već neko vrijeme postoji prijetnja od terorizma u ovoj zemlji - konstatovao je Hojt Ji i dodao da je važno da BiH nastavi blisku saradnju sa partnerima u regionu, ali i sa SAD i EU na razmjeni informacija i primjeni najbolje prakse.

Kormakova je izrazila zadovoljstvo što je BiH članica globalne koalicije za borbu protiv Islamske države i njenim doprinosom u borbi protiv terorizma.

Referendum

Govoreći o najavljenom referendumu u RS, Brajan Hojt Ji je rekao da je to jasno kršenje Dejtonskog sporazuma, koje odvlači pažnju od važnog posla koji treba uraditi i od problema koji postoje u RS.

- To je jasno protiv Dejtona i protiv principa koji bilo koja vladina institucija mora zadovoljiti da bi bio sproveden legitiman referendum. Mi nismo protiv referenduma. Mi podržavamo pravo ljudi da na demokratski način izraze svoje mišljenje, ali referendum u samo jednom entitetu koji dovodi u pitanje kompetencije države je neustavan - istakao je Ji, navodeći da je ohrabren indikacijama da postoji posvećenost strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana