Брајан Хојт Ји, Морин Кормак: Пут ка ЕУ захтијева и уставне промјене

Жељка Домазет
Брајан Хојт Ји, Морин Кормак: Пут ка ЕУ захтијева и уставне промјене

Сарајево - САД остају привржене Дејтонском споразуму, али су неопходне реформе Устава БиХ у складу са условима за приступање ЕУ и треба да буду спроведене у сарадњи са европским партнерима.

Поручили су то у петак у Сарајеву на брифингу за медије помоћник замјеника америчког државног секретара за Европу и Азију Брајан Хојт Ји и амбасадор САД у БиХ Морин Кормак. Говорећи о 20. годишњици потписивања Дејтонског споразума, која ће ускоро бити навршена, Ји је казао да је ово врло важна година за БиХ и регион из више разлога, укључујући и дејтонски јубилеј.

- САД чврсто подржавају БиХ као суверену, независну и демократску државу са два ентитета и са границама које су неспорне. Подржавамо територијални интегритет БиХ и њен суверенитет који је заснован на Дејтонском мировном споразуму. Та подршка САД БиХ неће се мијењати - рекао је Хојт.

Годишњица Дејтонског споразума, како је истакао, прилика је да сви погледају уназад и виде шта је постигнуто, али и унапријед како би сагледали шта треба урадити да би се БиХ помогло да достигне постављене циљеве.

- Дејтонски споразум је одиграо важну улогу у окончавању рата и у вођењу БиХ до фазе у коју је дошла. Мислим да сви схватамо да идеја није била да то буде стални устав или водиља за ову земљу. Увијек је била намјера да буде реформи, амандмана и побољшања да би се Дејтонски споразум прилагодио реалној ситуацији и ономе што је неопходно модерној европској земљи - поручио је Ји.

САД, додао је, блиско сарађују са ЕУ да помогну БиХ да спроведе реформе и промјене како би дошла до свог циља - евроатлантских интеграција.

- То подразумијева унапређење не само Устава и онога што представља Дејтон, него, што је још важније, да буду усвојене практичне промјене које грађани желе и које заслужују. Када је ријеч о томе у какву ће се државу БиХ развити и да ли ће бити више централизована или децентрализована, то је на њеним лидерима и грађанима да одлуче. Међународна заједница је ту да пружи подршку у реформском и интегративном процесу - казао је Ји, изразивши наду да ће заједничка изјава лидера о европским интеграцијама и реформска агенда постати фокус интереса власти у БиХ како би била искоришћена прилика за убрзано кретање према ЕУ.

Кормакова је истакла да САД не одустају од Дејтона, али да је свака земља која жели да постане чланица ЕУ морала да се прилагоди на том путу.

- Многе су морале спровести уставне промјене. Ми не предлажемо промјену дејтонских структура. Ми предлажемо да на путу ка Европи видите са Европљанима шта то значи за ову земљу - казала је Кормак.

Одговарајући на питање у којој је мјери у БиХ изражена пријетња од терориста Исламске државе, с обзиром на то да се велики број екстремиста из БиХ бори у њеним редовима, Ји је казао да се та пријетња односи на све земље.

- Не односи се то само на БиХ. То је проблем свих земаља у регији. Постоји проблем страних бораца који одлазе из БиХ и осталог дијела западног Балкана, као што већ неко вријеме постоји пријетња од тероризма у овој земљи - констатовао је Хојт Ји и додао да је важно да БиХ настави блиску сарадњу са партнерима у региону, али и са САД и ЕУ на размјени информација и примјени најбоље праксе.

Кормакова је изразила задовољство што је БиХ чланица глобалне коалиције за борбу против Исламске државе и њеним доприносом у борби против тероризма.

Референдум

Говорећи о најављеном референдуму у РС, Брајан Хојт Ји је рекао да је то јасно кршење Дејтонског споразума, које одвлачи пажњу од важног посла који треба урадити и од проблема који постоје у РС.

- То је јасно против Дејтона и против принципа који било која владина институција мора задовољити да би био спроведен легитиман референдум. Ми нисмо против референдума. Ми подржавамо право људи да на демократски начин изразе своје мишљење, али референдум у само једном ентитету који доводи у питање компетенције државе је неуставан - истакао је Ји, наводећи да је охрабрен индикацијама да постоји посвећеност структуралном дијалогу о реформи правосуђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана