Božo Žepić, potpredsjednik Hrvatske akademije nauka i umjetnosti BiH: Izborom Komšića bošnjačka politika postigla autogol

Veljko Zeljković
Božo Žepić, potpredsjednik Hrvatske akademije nauka i umjetnosti BiH: Izborom Komšića bošnjačka politika postigla autogol

Željko Komšić je, nakon što je saznao da će umjesto Dragana Čovića u naredne četiri godine sjediti u Predsjedništvu BiH kao predstavnik hrvatskog naroda, izjavom: “Ja sam vaš predsjednik, glasali vi za mene ili ne”, priznao da je nametnut voljom Bošnjaka, te da mu uopšte nije važno šta Hrvati o njemu misle i što ga neće.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” potpredsjednik Hrvatske akademije nauka i umjetnosti BiH i profesor Sveučilišta u Mostaru Božo Žepić.

- Željeli su po svaku cijenu eliminisati Čovića, pa je sada sasvim jasno zašto nisu prihvatili niti jedan model novog izbornog zakona koji su predstavnici hrvatskog naroda predlagali. Trebala su im dva glasa u Predsjedništvu BiH, smatrajući da onda srpski član Predsjedništva Milorad Dodik neće biti važan - kaže Žepić.

GLAS: Koji je plan bošnjačke političke elite iz Sarajeva koja je režirala ovakav izborni rezultat?

ŽEPIĆ: Slušao sam jednog od bošnjačkih lidera u toku kampanje koji je tada predlagao da se glasa za Komšića, tvrdeći da će onda sa njim imati svoja dva čovjeka, te da će tada sa ta dva glasa u Predsjedništvu BiH moći donositi odluke nadglasavanjem. On je tada istakao kako Dodik u tom slučaju neće biti važan. Istina, oni će sada moći donositi odluke i predlagati nove zakone u pravcu izgradnje “građanske” BiH. Ali, to ipak neće ići, jer to zahtijeva ustavne promjene, a one nisu u nadležnosti Predsjedništva BiH. Dugoročno posmatrano, ova je politika postigla veliki autogol na štetu bošnjačkog naroda i stabilnosti države. Predsjedništvo BiH u ovom sastavu neće moći funkcionisati i upašće u krizu iz koje će teško izaći.

GLAS: Kako gledate na izjavu lider SDA Bakira Izetbegovića koji je komentarišući nezadovoljstvo HDZ-a rekao kako je i on nezadovoljan time što Bošnjaka u BiH ima više od 50 odsto, a imaju samo trećinu vlasti?

ŽEPIĆ: Ova je država u permanentnoj krizi od Dejtona do danas i u njoj niko nije zadovoljan. Ovakvi rezultati izbora, umjesto da vode rješenju, tu će krizu samo proširiti i još više produbiti.

GLAS: Slažete li se s onima koji kažu kako su ovi izbori samo “dodatni ekser u kovčegu BiH”?

ŽEPIĆ: Ne slažem se, jer bi dodatni ekser značio da će BiH biti još čvršća i stabilnija. Nažalost, toliko sam puta ponovio da politika koja po svaku cijenu hoće eliminisati druga dva naroda i njihove nacionalne politike, pa napraviti “građansku” - čitaj unitarnu državu sa dominacijom najbrojnijeg naroda, ne može proći.

GLAS: Jednom prilikom ste rekli kako je najbolje rješenje za BiH formiranje tri nacionalne republike?

ŽEPIĆ: Ne jednom, već stotinu puta. To je jedini model koji može staviti sva tri naroda u jednak institucionalni položaj. Jedino taj model osigurava opstanak RS, ali i jednakopravnost druga dva naroda, da imaju istovjetne vlastite institucije političkog sistema, na koje onda dogovorno treba nadgraditi zajedničke na državnom nivou. Zašto Bošnjaci neće svoju republiku, kao federalnu jedinicu, to oni najbolje znaju. I to je njihovo pravo. Ali, isto tako je legitimno pravo druga dva naroda da budu konstitutivni, što znači državotvorni, a to dalje znači da se poštuju njihovi nacionalni interesi i želje - u kakvoj državi oni žele živjeti. +

Formiranje vlasti 

GLAS: Očekujete li da HDZ blokira formiranje vlasti u FBiH, ali i na nivou BiH?

ŽEPIĆ: Ne bih mogao prognozirati šta će oni učiniti i kakav stav će zauzeti. Pravno posmatrano, formiranje vlasti je već blokirano odlukom Ustavnog suda BiH, koji je poništio norme po kojima se to do sada radilo. One više ne važe. Novi izborni zakon je bitna i nezamjenljiva pravna pretpostavka za formiranje nove vlasti. Sve drugo bili bi truli politički kompromisi utemeljeni na političkoj trgovini.        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana