Bošnjaka više od 50% uz pomoć lažnih stanovnika

Željka Domazet
Bošnjaka više od 50% uz pomoć lažnih stanovnika

Sarajevo - Rezultati popisa stanovništva koje je juče objavila Agencija za statistiku BiH potvrdili su upozorenja zvaničnika RS da je cilj nezakonitog donošenja metodologije za obradu podataka bio da se dođe do broja Bošnjaka koji garantuje da čine više od polovine ukupnog stanovništva BiH kako bi ostvarili potpunu dominaciju.

Prema prezentovanim rezultatima popisa obavljenog 2013. godine, Bošnjaci čine 50,11 odsto, Srbi 30,78, a Hrvati 15,43 odsto stanovništva BiH. Prema rezultatima popisa iz 1991. godine u BiH je bilo 43,47 odsto Bošnjaka, 31,21 odsto Srba i 17,38 odsto Hrvata.

Politički rezultati

Na ovakav ishod obrade podataka mjesecima su upozoravali zvaničnici i statističari iz RS, a posebno nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić bez saglasnosti predstavnika Srpske donio odluku o metodologiji obrade podataka. Prema toj odluci, zbog koje RS ne priznaje ni rezultate popisa, osobe iz 196.000 spornih popisnica, uglavnom Bošnjaci, uvršćene su u stalno stanovništvo BiH iako godinama žive i rade u inostranstvu.

Prezentaciji zbog nezakonite i jednostrane Jukićeve odluke nisu prisustvovali predstavnici Zavoda za statistiku RS i zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić. Na prezentaciji u sarajevskom hotelu "Evropa" bili su Jukić i njegov zamjenik Fadil Fatić, direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić i kadar SDA u Parlamentu BiH Safet Softić i Šefik Džaferović. Jukić je rekao da rezultate ne treba da verifikuje nijedan organ izvršne ili zakonodavne vlasti u BiH. Prilikom prezentacije Banjaluka nije bila tretirana kao grad, nego kao opština, a nije bilo dozvoljeno ni previše pitanja o osjetljivim stvarima. Poručeno je da ni kontrolni popis, koji je pokazao odstupanje u rezultatima za 11 odsto u odnosu na redovni, neće uticati na rezultate, osim na kvalitet popisa. Naglašeno je da je obrada podataka završena, baza zaključena prije dva dana i da neće pretrpjeti izmjene.

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da objavljivanje rezultata popisa pokazuje svu farsu koju BiH živi i poručio da ih Srpska neće ni prihvatiti ni objaviti jer su spekulativni.

- Od BiH se pravi iluzorna zemlja nastojanjima da se istina koju forsiraju Bošnjaci i koja njima odgovara nametne i drugima. To je nešto što mora svima da bude jasno. Neshvatljiva je arogancija i nastojanje da se rezultati objave na ovaj način uprkos jasnim stavovima Narodne skupštine i svih institucija Srpske. To je učinjeno uz očiglednu asistenciju međunarodnog faktora u BiH, koji je još jednom pokazao da je definitivno navijačka strana - kaže Dodik.

Podvukao je da su zaključci Narodne skupštine RS veoma jasni i da Srpska treba da objavi svoje rezultate.

- Veoma brzo će biti održana nova sjednica Narodne skupštine i donijećemo zakon o popisu koji je neophodan da bismo objavili svoje rezultate kojima raspolažemo. Ovo što su oni učinili u Sarajevu je uzaludan posao, koji više šteti BiH nego što joj koristi - poručio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je za "Glas Srpske" da organi i institucije Srpske u skladu sa zaključcima parlamenta neće priznati, niti objaviti rezultate popisa, jer oni nisu vjerodostojni, upotrebljivi i u RS ne mogu proizvoditi nikakva pravna dejstva.

- Jasno je da je odluka direktora Agencije za statistiku u suprotnosti sa Zakonom o popisu, zbog čega ćemo dobiti nezakonite i netačne podatke popisa. Sve političke stranke iz RS imaju konsenzus o ovom pitanju i za nas su neprihvatljivi rezultati popisa koji nisu tačni - istakao je Čubrilović, navodeći da će RS u skladu sa zaključcima Narodne skupštine koristiti sva pravna, politička i druga legalna sredstva kako bi na prihvatljiv način bile otklonjene nezakonitosti u radu zajedničkih organa i institucija kojima se krše ustavna i zakonska načela, vitalni interes i ugrožava položaj RS u okviru BiH.

Netačni podaci

Zavod za statistiku RS upozorio je da će Agencija za statistiku BiH snositi odgovornost što rezultati popisa neće biti tačni i upotrebljivi.

- BiH nije dobila tačne podatke popisa. Prilikom obrade podataka bile su prisutne brojne materijalne i proceduralne greške. Objava rezultata popisa je plod jednostranog i nejedinstvenog programa za obradu podataka koji nije u skladu sa zakonom - kazala direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić smatra da bi Ustavni sud BiH trebalo brzo da reaguje na osnovu apelacije u vezi sa odlukom o metodologiji obrade podataka popisa.

- Odluka o metodologiji obrade podataka je podzakonski akt koji mora biti u skladu sa zakonom. Ovo će izazvati mnogo problema - rekao je Popić.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže da su Bošnjaci postigli cilj o kome su govorili od starta popisa.

- Cilj im je bio da ih zbog dominacije ima više od 50 odsto i to su realizovali - istakao je Prodanović.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kaže da je Jukić prekršio zakon.

- Ovo je improvizacija, a ne rezultati. Ovakvim podacima je politička priča Bošnjaka demaskirana jer izneseni podaci pokazuju da je najveće etničko čišćenje urađeno u FBiH i da tamo ima samo 3,6 odsto Srba - kazala je Pandurevićeva.

Incident

Pripadnici obezbjeđenja izbacili su sa prezentacije Adela Šabanovića iz Srebrenice, koji se smjestio među novinare i kada je dobio mikrofon da postavi pitanje, počeo da govori da su Bošnjake u Srebrenici poklali Srbi. Šabanović redovno pruža podršku ratnom komandantu Armije RBiH Naseru Oriću, kojem se sudi za zločine nad Srbima u Srebrenici.

Razlika

BiH prema prezentovanim rezultatima ima 3.531.159 stanovnika, od čega u FBiH živi 2.219.220, u RS 1.228.423, a u Brčko distriktu 83.516. Prema preliminarnim rezultatima popisa od 5. novembra 2013. godine u BiH živi 3.791.662 lica, od čega 2.371.603 u FBiH, 1.326.991 u RS i 93.028 u Brčkom.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je broj stanovnika smanjen za oko 260.000, koordinator Agencije za statistiku BiH Admir Kulić je rekao da nisu zadovoljili metodološke pretpostavke i da nisu mogli biti stalni stanovnici.

Rezultati koje je objavila Agencija za statistiku BiH

Stanovništvo

50,11% Bošnjaci

30,78% Srbi

15,43% Hrvati

Jezik

52,86%       "bosanski"

30,76%       srpski

14,60%       hrvatski

Vjersko opredjeljenje

50,7%         islamska vjeroispovijest

30,75%       pravoslavci

15,19%       katolici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana