Бошњака више од 50% уз помоћ лажних становника

Жељка Домазет
Бошњака више од 50% уз помоћ лажних становника

Сарајево - Резултати пописа становништва које је јуче објавила Агенција за статистику БиХ потврдили су упозорења званичника РС да је циљ незаконитог доношења методологије за обраду података био да се дође до броја Бошњака који гарантује да чине више од половине укупног становништва БиХ како би остварили потпуну доминацију.

Према презентованим резултатима пописа обављеног 2013. године, Бошњаци чине 50,11 одсто, Срби 30,78, а Хрвати 15,43 одсто становништва БиХ. Према резултатима пописа из 1991. године у БиХ је било 43,47 одсто Бошњака, 31,21 одсто Срба и 17,38 одсто Хрвата.

Политички резултати

На овакав исход обраде података мјесецима су упозоравали званичници и статистичари из РС, а посебно након што је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић без сагласности представника Српске донио одлуку о методологији обраде података. Према тој одлуци, због које РС не признаје ни резултате пописа, особе из 196.000 спорних пописница, углавном Бошњаци, увршћене су у стално становништво БиХ иако годинама живе и раде у иностранству.

Презентацији због незаконите и једностране Јукићеве одлуке нису присуствовали представници Завода за статистику РС и замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић. На презентацији у сарајевском хотелу "Европа" били су Јукић и његов замјеник Фадил Фатић, директор Федералног завода за статистику Емир Кремић и кадар СДА у Парламенту БиХ Сафет Софтић и Шефик Џаферовић. Јукић је рекао да резултате не треба да верификује ниједан орган извршне или законодавне власти у БиХ. Приликом презентације Бањалука није била третирана као град, него као општина, а није било дозвољено ни превише питања о осјетљивим стварима. Поручено је да ни контролни попис, који је показао одступање у резултатима за 11 одсто у односу на редовни, неће утицати на резултате, осим на квалитет пописа. Наглашено је да је обрада података завршена, база закључена прије два дана и да неће претрпјети измјене.

Предсједник РС Милорад Додик сматра да објављивање резултата пописа показује сву фарсу коју БиХ живи и поручио да их Српска неће ни прихватити ни објавити јер су спекулативни.

- Од БиХ се прави илузорна земља настојањима да се истина коју форсирају Бошњаци и која њима одговара наметне и другима. То је нешто што мора свима да буде јасно. Несхватљива је ароганција и настојање да се резултати објаве на овај начин упркос јасним ставовима Народне скупштине и свих институција Српске. То је учињено уз очигледну асистенцију међународног фактора у БиХ, који је још једном показао да је дефинитивно навијачка страна - каже Додик.

Подвукао је да су закључци Народне скупштине РС веома јасни и да Српска треба да објави своје резултате.

- Веома брзо ће бити одржана нова сједница Народне скупштине и донијећемо закон о попису који је неопходан да бисмо објавили своје резултате којима располажемо. Ово што су они учинили у Сарајеву је узалудан посао, који више штети БиХ него што јој користи - поручио је Додик.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је за "Глас Српске" да органи и институције Српске у складу са закључцима парламента неће признати, нити објавити резултате пописа, јер они нису вјеродостојни, употребљиви и у РС не могу производити никаква правна дејства.

- Јасно је да је одлука директора Агенције за статистику у супротности са Законом о попису, због чега ћемо добити незаконите и нетачне податке пописа. Све политичке странке из РС имају консензус о овом питању и за нас су неприхватљиви резултати пописа који нису тачни - истакао је Чубриловић, наводећи да ће РС у складу са закључцима Народне скупштине користити сва правна, политичка и друга легална средства како би на прихватљив начин биле отклоњене незаконитости у раду заједничких органа и институција којима се крше уставна и законска начела, витални интерес и угрожава положај РС у оквиру БиХ.

Нетачни подаци

Завод за статистику РС упозорио је да ће Агенција за статистику БиХ сносити одговорност што резултати пописа неће бити тачни и употребљиви.

- БиХ није добила тачне податке пописа. Приликом обраде података биле су присутне бројне материјалне и процедуралне грешке. Објава резултата пописа је плод једностраног и нејединственог програма за обраду података који није у складу са законом - казала директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић сматра да би Уставни суд БиХ требало брзо да реагује на основу апелације у вези са одлуком о методологији обраде података пописа.

- Одлука о методологији обраде података је подзаконски акт који мора бити у складу са законом. Ово ће изазвати много проблема - рекао је Попић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић каже да су Бошњаци постигли циљ о коме су говорили од старта пописа.

- Циљ им је био да их због доминације има више од 50 одсто и то су реализовали - истакао је Продановић.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић каже да је Јукић прекршио закон.

- Ово је импровизација, а не резултати. Оваквим подацима је политичка прича Бошњака демаскирана јер изнесени подаци показују да је највеће етничко чишћење урађено у ФБиХ и да тамо има само 3,6 одсто Срба - казала је Пандуревићева.

Инцидент

Припадници обезбјеђења избацили су са презентације Адела Шабановића из Сребренице, који се смјестио међу новинаре и када је добио микрофон да постави питање, почео да говори да су Бошњаке у Сребреници поклали Срби. Шабановић редовно пружа подршку ратном команданту Армије РБиХ Насеру Орићу, којем се суди за злочине над Србима у Сребреници.

Разлика

БиХ према презентованим резултатима има 3.531.159 становника, од чега у ФБиХ живи 2.219.220, у РС 1.228.423, а у Брчко дистрикту 83.516. Према прелиминарним резултатима пописа од 5. новембра 2013. године у БиХ живи 3.791.662 лица, од чега 2.371.603 у ФБиХ, 1.326.991 у РС и 93.028 у Брчком.

Одговарајући на питање због чега је број становника смањен за око 260.000, координатор Агенције за статистику БиХ Адмир Кулић је рекао да нису задовољили методолошке претпоставке и да нису могли бити стални становници.

Резултати које је објавила Агенција за статистику БиХ

Становништво

50,11% Бошњаци

30,78% Срби

15,43% Хрвати

Језик

52,86%       "босански"

30,76%       српски

14,60%       хрватски

Вјерско опредјељење

50,7%         исламска вјероисповијест

30,75%       православци

15,19%       католици

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана