Bošnjački poslanici slagali Ujedinjene nacije

Vedrana Kulaga
Bošnjački poslanici slagali Ujedinjene nacije

Sarajevo - Poslanici bošnjačkih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputili su generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu pismo u kojem su dali podršku predloženoj britanskoj rezoluciji o Srebrenici, falsifikujući činjenicu da cijeli Predstavnički dom smatra da je priznanje genocida u Srebrenici temelj pomirenja u BiH.

U pismu koje je potpisalo 25 poslanika stranaka iz FBiH navedeno je šest zaključaka, od kojih svaki počinje sa "Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH...", iako ti zaključci u njemu nisu ni razmatrani, niti ih podržavaju svi poslanici. Istakli su da je pismo potpisala i zaključke podržala većina poslanika iz svih konstitutivnih naroda, iako je među potpisnicima tek poneki Hrvat i Srbin iz dominantno bošnjačkih stranaka. Pismo nije potpisao nijedan poslanik stranaka iz RS, niti HDZ-a BiH.

Skandalozni potez povučen je samo dva dana nakon što, zbog protivljenja poslanika SNSD-a i SDS-a na sjednici Predstavničkog doma, nije prihvaćena inicijativa Denisa Bećirovića (SDP) da u dnevni red bude uvrštena tačka o zauzimanju stava u vezi sa rezolucijom koju je Velika Britanija uputila na usvajanje Savjetu bezbjednosti UN. Bećirović je tada zatražio da poslanici usvoje šest zaključaka u vezi sa rezolucijom, ali nakon što to nije prošlo, oni su sažeti u pismu koje je otišlo u UN.

U pismu je, između ostalog, navedeno da "Predstavnički dom iskazuje poštovanje i razumijevanje prema inicijativi Velike Britanije s ciljem usvajanja rezolucije o genocidu nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici".

- Predstavnički dom smatra da je priznanje genocida u Srebrenici temelj pomirenja u BiH i na regionalnom planu - istaknuto je u pismu koje su potpisali poslanici SDP-a, SDA, DF-a, SBB-a, HDZ-a 1990 i BPS-a i A-SDA.

U posljednjem zaključku se kaže da "Predstavnički dom, s ciljem izgradnje dobrosusjedskih odnosa, poziva zvaničnike i organe Srbije da, priznaju međunarodnu odgovornost svojih državnih organa za povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je utvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde". U tom smislu, dodaje se, za budućnost regiona važno je da Srbija prekine politiku negiranja genocida u Srebrenici.

Predstavnici RS u institucijama BiH naglašavaju da je pismo u kojem su svoje zaključke i stavove parlamentarci iz FBiH predstavili kao zaključke cijelog Predstavničkog doma, koji broji 42 poslanika najgrublja zloupotreba Parlamenta.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je ovo nastavak zloupotreba.

- Prethodno je zloupotrijebljena parlamentarna Komisija za spoljne poslove, kada na sjednici nisu bili članovi iz RS. Situacija je iskorišćena da u ime Komisije bude upućena zahvalnost kanadskom parlamentu što je usvojio rezoluciju o Srebrenici. Na ovaj potez moraju da reaguju predstavnici RS na rukovodećim pozicijama u institucijama BiH, a posebno u Parlamentu. Zamjenik predsjedavajućeg Kolegijuma Predstavničkog doma iz reda srpskog naroda Mladen Bosić treba da hitno sazove srpske poslanike da potpišemo izjavu da mi ne stojimo iza izjava grupe poslanika koja je poslala pismo - rekla je Majkićeva.

Bosić je kazao da je preduzeo mjere da bi se utvrdilo da li je pismo privatna inicijativa ili zvanični dokument u ime Parlamenta BiH, što bi u tom slučaju bilo zloupotreba institucije.

- Niti jedno tijelo Parlamenta BiH nije donijelo odluku u tom smislu. Nije problem ukoliko se utvrdi da je riječ o privatnoj peticiji i privatnom pismu poslanika. Ako se pokaže da je zloupotrijebljen Parlament, tražićemo odgovornost - rekao je Bosić, koji je i lider SDS-a.

Ministar inostranih poslova BiH i funkcioner PDP-a Igor Crnadak kaže da pismo ne može biti tretirano kao stav Parlamenta i BiH, jer je to isključivo lični stav grupe poslanika i ponovio da je britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici neprihvatljiv.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dobilo je juče i četvrtu verziju britanske rezolucije o Srebrenici samo 24 časa nakon treće verzije. Ni ova verzija, međutim nije prihvatljiva za RS i Srbiju, jer se u njoj zločini u Srebrenici karakterišu kao genocid. Promjena je da se osuđuju i drugi dokazani ratni zločini, a ublažen je i stav u vezi sa žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme sukoba. Promjene su, prema riječima izvora iz vrha srpske vlasti, očigledne i došlo je do približavanja ruskoj rezoluciji i očekivanjima Srbije, ali ne u suštinskim stvarima.

Predsjednik RS Milorad Dodik juče je naglasio da bilo kakve inovacije britanske rezolucije nisu prihvatljive.

- Ovaj dokument usmjeren je na dalju destabilizaciju i udar na stabilnost i proces pomirenja u BiH - rekao je Dodik i dodao da ostaju sve odredbe pisma koje su zvaničnici RS uputili Savjetu bezbjednosti UN.

Ivan Mrkić, savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, izjavio je da Nikolić neće ići u Srebrenicu, ali da bi bio spreman da se pokloni muslimanskim žrtvama ako bi to isto uradio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Kravici, Bratuncu i drugim mjestima gdje su pobijeni Srbi.

Potpisnici pisma

SDP: Denis Bećirović, Mirsad Mešić, Saša Magazinović,

SDA: Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Safer Demirović, Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Hazim Rančić, Salko Sokolović, Senad Šepić

DF: Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović, Željko Komšić, Hanka Vajzović

SBB: Mirsad Đonlagić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Fehim Škaljić

HDZ 1990: Dijana Zelenika

BPS: Zaim Backović

A-SDA: Jasmin Emrić

 

Dan žalosti

Vlada FBiH usvojila je juče odluku kojom se 11. jul 2015. godine, kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava danom žalosti u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana