Бошњачки посланици слагали Уједињене нације

Ведрана Кулага
Бошњачки посланици слагали Уједињене нације

Сарајево - Посланици бошњачких странака у Представничком дому Парламента БиХ упутили су генералном секретару УН Бан Ки Муну писмо у којем су дали подршку предложеној британској резолуцији о Сребреници, фалсификујући чињеницу да цијели Представнички дом сматра да је признање геноцида у Сребреници темељ помирења у БиХ.

У писму које је потписало 25 посланика странака из ФБиХ наведено је шест закључака, од којих сваки почиње са "Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ...", иако ти закључци у њему нису ни разматрани, нити их подржавају сви посланици. Истакли су да је писмо потписала и закључке подржала већина посланика из свих конститутивних народа, иако је међу потписницима тек понеки Хрват и Србин из доминантно бошњачких странака. Писмо није потписао ниједан посланик странака из РС, нити ХДЗ-а БиХ.

Скандалозни потез повучен је само два дана након што, због противљења посланика СНСД-а и СДС-а на сједници Представничког дома, није прихваћена иницијатива Дениса Бећировића (СДП) да у дневни ред буде уврштена тачка о заузимању става у вези са резолуцијом коју је Велика Британија упутила на усвајање Савјету безбједности УН. Бећировић је тада затражио да посланици усвоје шест закључака у вези са резолуцијом, али након што то није прошло, они су сажети у писму које је отишло у УН.

У писму је, између осталог, наведено да "Представнички дом исказује поштовање и разумијевање према иницијативи Велике Британије с циљем усвајања резолуције о геноциду над бошњачким становништвом у Сребреници".

- Представнички дом сматра да је признање геноцида у Сребреници темељ помирења у БиХ и на регионалном плану - истакнуто је у писму које су потписали посланици СДП-а, СДА, ДФ-а, СББ-а, ХДЗ-а 1990 и БПС-а и А-СДА.

У посљедњем закључку се каже да "Представнички дом, с циљем изградње добросусједских односа, позива званичнике и органе Србије да, признају међународну одговорност својих државних органа за повреде Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида, како је утврђено у пресуди Међународног суда правде". У том смислу, додаје се, за будућност региона важно је да Србија прекине политику негирања геноцида у Сребреници.

Представници РС у институцијама БиХ наглашавају да је писмо у којем су своје закључке и ставове парламентарци из ФБиХ представили као закључке цијелог Представничког дома, који броји 42 посланика најгрубља злоупотреба Парламента.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да је ово наставак злоупотреба.

- Претходно је злоупотријебљена парламентарна Комисија за спољне послове, када на сједници нису били чланови из РС. Ситуација је искоришћена да у име Комисије буде упућена захвалност канадском парламенту што је усвојио резолуцију о Сребреници. На овај потез морају да реагују представници РС на руководећим позицијама у институцијама БиХ, а посебно у Парламенту. Замјеник предсједавајућег Колегијума Представничког дома из реда српског народа Младен Босић треба да хитно сазове српске посланике да потпишемо изјаву да ми не стојимо иза изјава групе посланика која је послала писмо - рекла је Мајкићева.

Босић је казао да је предузео мјере да би се утврдило да ли је писмо приватна иницијатива или званични документ у име Парламента БиХ, што би у том случају било злоупотреба институције.

- Нити једно тијело Парламента БиХ није донијело одлуку у том смислу. Није проблем уколико се утврди да је ријеч о приватној петицији и приватном писму посланика. Ако се покаже да је злоупотријебљен Парламент, тражићемо одговорност - рекао је Босић, који је и лидер СДС-а.

Министар иностраних послова БиХ и функционер ПДП-а Игор Црнадак каже да писмо не може бити третирано као став Парламента и БиХ, јер је то искључиво лични став групе посланика и поновио да је британски приједлог резолуције о Сребреници неприхватљив.

Министарство спољних послова Србије добило је јуче и четврту верзију британске резолуције о Сребреници само 24 часа након треће верзије. Ни ова верзија, међутим није прихватљива за РС и Србију, јер се у њој злочини у Сребреници карактеришу као геноцид. Промјена је да се осуђују и други доказани ратни злочини, а ублажен је и став у вези са жртвама сексуалног насиља за вријеме сукоба. Промјене су, према ријечима извора из врха српске власти, очигледне и дошло је до приближавања руској резолуцији и очекивањима Србије, али не у суштинским стварима.

Предсједник РС Милорад Додик јуче је нагласио да било какве иновације британске резолуције нису прихватљиве.

- Овај документ усмјерен је на даљу дестабилизацију и удар на стабилност и процес помирења у БиХ - рекао је Додик и додао да остају све одредбе писма које су званичници РС упутили Савјету безбједности УН.

Иван Мркић, савјетник предсједника Србије Томислава Николића, изјавио је да Николић неће ићи у Сребреницу, али да би био спреман да се поклони муслиманским жртвама ако би то исто урадио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић у Кравици, Братунцу и другим мјестима гдје су побијени Срби.

Потписници писма

СДП: Денис Бећировић, Мирсад Мешић, Саша Магазиновић,

СДА: Шефик Џаферовић, Асим Сарајлић, Шемсудин Мехмедовић, Садик Ахметовић, Сафер Демировић, Амир Фазлић, Нермина Капетановић, Хазим Ранчић, Салко Соколовић, Сенад Шепић

ДФ: Дамир Бећировић, Маја Гасал-Вражалица, Менсура Бегановић, Жељко Комшић, Ханка Вајзовић

СББ: Мирсад Ђонлагић, Мирсад Исаковић, Дамир Арнаут, Фехим Шкаљић

ХДЗ 1990: Дијана Зеленика

БПС: Заим Бацковић

А-СДА: Јасмин Емрић

 

Дан жалости

Влада ФБиХ усвојила је јуче одлуку којом се 11. јул 2015. године, као дан сјећања на геноцид у Сребреници, проглашава даном жалости у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана