Bošnjačke želje ne vode pomirenju

V. Kulaga, S. Tasić
Bošnjačke želje ne vode pomirenju

Mrakovica/Banjaluka - Potezi Islamske zajednice u BiH u vezi sa obilježavanjem dvije decenije od zločina u Srebrenici dodatno su podgrijali tenzije u BiH izazvane prijedlogom britanske rezolucije za koju je srpska strana ocijenila da stvara dublji jaz i vraća zemlju u prošlost.

Na sjednici Sabora Islamske zajednice je, naime, zatraženo da visoki predstavnik donese zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, da trajno bude zabranjena službena upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola Vojske RS na teritoriji BiH i formiran distrikt Srebrenica.

Ti zahtjevi, prema riječima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jednostavno nisu mogući. On je naglasio da bi Islamska zajednica u BiH trebalo da bude nevladina, a ne politička organizacija, ali da u to samo naivni vjeruju jer je, u stvari, radikalna politička organizacija koja sprovodi i ima u sebi značajne elemente radikalnog islama i koja je integrisana sa islamskim pokretom širom svijeta.

Zbog toga je, kako je rekao, opasna, ali i ključna politička organizacija u bošnjačkom narodu, zbog čega njene stavove ne treba zanemariti iako su nerealni.

- To je deplasirana priča. Teritorija RS je neprikosnovena i nema razgovora o tome, a Vojska RS slobodarska vojska - rekao je Dodik i dodao da Islamska zajednica u BiH na ovaj način pokazuje namjere da, prije svega, obesmisli slobodu za Srbe, a da obesmišljavanje slobode počinje upravo zahtjevom da budu ukinuta sjećanja ili zabranjeni simboli.

Konačna odluka Savjeta bezbjednosti UN o britanskoj rezoluciji o Srebrenici bi trebalo da bude poznata sutra za kada je zakazana sjednica tog tijela, a najviši zvaničnici Srpske i Srbije su istrajni u tvrdnji da je taj dokument produbio krizu i pogoršao odnose u regionu.

Dodik je juče sa Mrakovice poručio da bi donošenje te rezolucije, bez obzira na moć Savjeta, bio raspad BiH.

- Naravno da molimo Rusiju da uloži veto - rekao je Dodik uz ocjenu da podlo i vješto napisana rezolucija služi ostrašćenim bošnjačkim političarima da polako uvode srpski narod kao jedini upisan da je počinio genocid.

- Ali, i ako se to desi, ignorišimo to! Recimo da ne važi za nas! Nećemo upisati u svoje knjige to što vi hoćete, niti ćete nam zaprijetiti da ćete nas učiniti nestabilnim područjem, a MMF to već prijeti - istakao je Dodik.

On je dodao da niko ne može istjerati Srbe iz BiH, a da ne istjera i Srpsku zajedno s narodom, pozivajući građane RS da kažu "ne" na referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Skrušeno smo ćutali kad ste odvodili naše vođe, generala Mladića i predsjednika Karadžića, ali nije istina da su samo oni učestvovali u ovom ratu, da samo oni imaju komandnu odgovornost - naglasio je Dodik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za srpske medije da će, ako Rusija ne bude stavila veto na britansku rezoluciju, Srpska znati da u teškim situacijama može da se osloni samo na Srbiju. Povodom ocjena Velike Britanije da će rezolucija "doprinijeti pomirenju", Vučić je istakao da će Srbija promijeniti stav ako sastavljači rezolucije dokažu da su njom uspjeli da pomire makar i dvoje ljudi.

Stalni predstavnik Velike Britanije pri UN Metju Rajkroft uputio je u subotu pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem je ocijenio da nazivanje događaja u Srebrenici 1995. godine "genocidom" nije politička, niti antisrpska izjava.

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom poručio je juče da se u svijetu još vodi psihološki rat protiv srpskog naroda i nameće mu se da prihvati laž i krivicu za nešto što nije počinio. On je ocijenio prijedlog britanske rezolucije sramnim, zlonamjernim i neprihvatljivim.

Poziv

Milorad Dodik je tokom vikenda zatražio od predstavnika Srba iz Srpske da se povuku iz rada Parlamenta BiH dok ne bude riješen slučaj zloupotrebe Parlamenta BiH od strane 25 poslanika iz federalnih stranaka, koji su poslali pismo Generalnoj skupštini UN dajući podršku britanskoj rezoluciji o Srebrenici u ime cijelog Predstavničkog doma.

To pismo nije potpisao nijedan poslanik stranaka iz RS, niti HDZ-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana