Бошњацима 60 година робије за злочине у логорима “Силос” и “Крупа”

Срна
Бошњацима 60 година робије за злочине у логорима “Силос” и “Крупа”

Сарајево - Осморица Бошњака осуђена су данас пред Судом БиХ на укупно 60 година затвора због ратних злочина почињених над српским и хрватским цивилима у логорима на подручју сарајевске општине Хаџићи.

Судско вијеће прогласило их је кривим за ратни злочин против цивилног становништва, почињен од маја 1992. до јануара 1996. године.

Бивши предсједник Скупштине општине Хаџићи, те кризног штаба и ратног предсједништва те општине Мустафа Ђелиловић и командант Девете брдске бригаде Армије БиХ Незир Казић осуђени су на по 10 година затвора.

Бивши начелник Станице јавне безбједности Хаџићи и члан кризног штаба Фадил Човић, те управник логора “Силос” Бећир Хујић осуђени су на по осам година затвора.

Командир полиције у Пазарићу Мирсад Шабић и замјеник управника логора “Силос” Халид Човић осуђени су на по шест година, док је управник логора у магацину у касарни “Крупа” у Зовику Шериф Мешановић осуђен на седам година затворске казне.

Стражар у логосу “Силос” Нермин Калембер осуђен је на пет година затвора.

Предсједавајућа судског вијећа Минка Крехо рекла је да су оптужени криви што су од маја 1992. друге до јануара 1996. године на ширем подручју Сарајева, па и општине Хаџићи, свјесно и вољно омогућили и организовали затварање српских и хрватских цивила у логору “Силос”, Основној школи “9. мај” у Пазарићу и магацину касарне “Крупа” у Зовику.

Крехо је навела да су затвореницима током заточења била ускраћена основна људска права, те да су им нечовјечним поступањем наношене тешке тјелесне повреде и да су тјерани на присилни рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана