Bošnjaci uložili novi veto zbog referenduma

Svjetlana Šurlan
Bošnjaci uložili novi veto zbog referenduma

Banjaluka - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS stavio je juče veto na odluku Narodne skupštine RS o formiranju Komisije za sprovođenje referenduma o odlukama koje su nametnuli visoki predstavnici, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH ističući da je njome povrijeđen vitalni nacionalni interes.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je da su materijali koje su delegati razmatrali rezultat neodgovorne, površne i diskriminirajuće politike.

- Klub Bošnjaka je jednoglasno odlučio da pokrene proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa odlukom o formiranju Komisije za sprovođenje referenduma i Regulatorne komisije za energetiku - istakao je Hadžiomerović.

Dodao je da članovi 17. i 19. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi predviđaju da odluke o formiranju komisije za sprovođenje referenduma i o raspisivanju referenduma moraju biti donesene istovremeno.

- I u dosadašnjoj praksi je to bio slučaj. Zašto je sada odvojeno, to bi trebalo da znaju predlagači i neka građani cijene šta se to dešava - istakao je Hadžiomerović.

On je istakao da je raspisivanje referenduma protiv Ustava i Dejtonskog sporazuma.

- Žalim što će se opet neko naći da kaže da Klub Bošnjaka zloupotrebljava vitalni nacionalni interes iako to nije slučaj - kazao je Hadžiomerović.

Govoreći o imenovanju Regulatorne komisije za energetiku, Hadžiomerović je kazao da je za njenog člana bio predložen pripadnik bošnjačkog naroda, ali je imenovan jednonacionalni sastav.

- Nadam se da će Ustavni sud RS prihvatiti argumente koje je Klub Bošnjaka naveo prilikom osporavanja navedenih komisija - istakao je Hadžiomerović.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će referendum biti održan uprkos opstrukcijama.

- Vidim da su oni koji osporavaju referendum previše nervozni, pogotovo oni iz RS. Mi ćemo izaći na referendum onog trenutka kada otklonimo sve proceduralne, da ne kažem, smetnje koje na svakom koraku pokušavaju da podmetnu. Ako Ustavni sud donese odluku da je to suprotno Ustavu ili zabrani referendum, mi ćemo opet insistirati na toj činjenici i borićemo se za održavanje referenduma svim pravnim i političkim sredstvima - rekao je Dodik.

Komentarišući navode čelnika stranaka Saveza za promjene da SNSD sve zaključke donosi iz straha, Dodik je kazao da je bio pred mnogim autoritetima u svijetu kada su prijetili njemu i njegovoj porodici, pa nije imao strah nastavivši da se bavi politikom na isti način.

- Ovdje se radi o neodgovornosti i odgovornosti, a ne o strahu - rekao je Dodik.

U Klubu Srba su istakli da nema ništa sporno u vezi sa referendumom.

- Klub Srba je prihvatio sve odluke parlamenta o referendumu. Nemamo nikakvih primjedbi - rekao je delegat tog kluba Živko Marjanac.

Komentarišući odluku Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa odlukom o formiranju Komisije za sprovođenje referenduma, Marjanac je rekao da su argumenti na strani Narodne skupštine.

- Nigdje ne piše da odluke o referendumu i o komisiji moraju da budu donesene istovremeno. To je samo njihovo mišljenje - rekao je Marjanac.

Član Komisije za sprovođenje referenduma Mile Dmičić rekao je da primjedba koja se odnosi na istovremenost donošenja odluka o raspisivanju referenduma i formiranju Komisije za sprovođenje referenduma nije argumentovana.

-  Istovremeno je donesena odluka o raspisivanju referenduma i zaduženo nadležno skupštinsko tijelo da pripremi prijedlog sastava komisije - kazao je Dmičić.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kazao je da je odluka o referendumu u proceduri i da političke manipulacije ili ostrašćenost neke strane ne doprinose boljoj atmosferi.

Ustavni sud BiH

Mujo Hadžiomerović je kazao da će apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi sa odlukom o raspisivanju referenduma biti upućena nakon što ta odluka bude objavljena u "Službenom glasniku RS".

- Imamo sve pripremljeno i spremni smo na to - kazao je Hadžiomerović.

Ustavni Sud RS zaključio je odlučujući na osnovu veta Kluba Bošnjaka da odlukom o raspisivanju referenduma nije ugrožen vitalni nacionalni interes bilo kojeg naroda.

 

15. jul - Narodna skupština RS donijela odluku o raspisivanju referenduma

9. septembar - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS odbilo veto Bošnjaka na odluku o raspisivanju referenduma

23. septembar - Narodna skupština donijela odluku o imenovanju Komisije za sprovođenje referenduma bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka jer ih nisu ni predložili

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana