Bošnjaci u Sanskom Mostu proslavili tursku vojnu pobjedu sa Galipolja?!

Srna
Bošnjaci u Sanskom Mostu proslavili tursku vojnu pobjedu sa Galipolja?!

Banjaluka - U Sanskom Mostu organizovana je proslava u čast pobjede Turske u bici na Galipolju u Prvom svjetskom ratu, što u posljednjih 100 godina nije zabilježeno u Evropi, a sociolozi ocjenjuju da je riječ o još jednom pokušaju identifikacije Bošnjaka sa okupatorom, piše "EuroBlic".

"Zvanična bošnjačka politika pokušava da od Bošnjaka napravi ono što nisu. Bošnjaci su slovenski narod, a BiH se vijekovima nalazila pod turskom okupacijom", rekao je sociolog Mehmedalija Nuhić povodom proslave turske pobjede nad evropskim saveznicima u Prvom svjetskom ratu koja je organizovana u Donjem Kamengradu.


Nuhić kaže da ne zna kakav značaj za BiH ima turski nacionalni praznik i zašto bi pobjeda Turaka na Galipolju trebalo da se proslavlja.

"Možda neko smatra da su Bošnjaci isto što i Turci. Ovo je knjiški primjer identifikacije sa okupatorom", istakao je Nuhić.

Obilježavanju, koje su organizovale vlasto Unsko-sanskog kantona, prisustvovao je veliki broj građana, turskih vojnika iz sastava EUFOR-a, ambasador Turske u BiH, premijer ovog kantona, načelnik opštine Sanki Most i predstavnici opštine Velika Kladuša.

Nakon što je minutom ćutanja, polaganjem vijenaca, molitvom i intoniranjem himni Turske i BiH odata počast onima koji su prije 101 godinu poginuli u bici na Galipolju, ambasador Turske u BiH Čihad Erginaj poručio je da BiH i Turska "znaju važnost onih koji su svoje živote položili u borbi za domovinu".

"Ovo je dan junaka koji nisu bježali od toga da polože svoje živote. To je dan kada je jedna nacija ponovo oživjela, kada se sa neizmjernom zahvalnošću prisjećamo svih šehida", naveo je Erginaj.

On je istakao "značaj i uticaj" 15.000 Bošnjaka koji su se, kako je rekao, na Galipolju zajedno sa Turcima borili protiv britanske i francuske vojske.

Bizarna proslava, u čast jednoj od poraženih članica Centralnih sila u Prvom svjetskom ratu, nastavljena je u sportskoj dvorani u Sanskom Mostu, gdje je održan svečani program sa istorijskim recitacijama, "poučnim pričama" o neraskidivosti bošnjačko-turskog bratstva, te koncertom turskog vojnog orkestra iz Burse.

Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu. Nakon višegodišnjih pokušaja sila Antante da Tursku izbace iz rata i saveza sa Njemačkom i Austrougarskom, Britanci su uz pomoć Francuza pokrenuli veliku ofanzivu prema Istanbulu, koja je 18. marta 1917. godine završena turskom pobjedom kod Galipolja.

Procijenjene žrtve saveznika iznosile su 220.000, dok je broj poginulih turskih vojnika iznosio 250.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana