Бошњаци у Санском Мосту прославили турску војну побједу са Галипоља?!

Срна
Бошњаци у Санском Мосту прославили турску војну побједу са Галипоља?!

Бањалука - У Санском Мосту организована је прослава у част побједе Турске у бици на Галипољу у Првом свјетском рату, што у посљедњих 100 година није забиљежено у Европи, а социолози оцјењују да је ријеч о још једном покушају идентификације Бошњака са окупатором, пише "ЕуроБлиц".

"Званична бошњачка политика покушава да од Бошњака направи оно што нису. Бошњаци су словенски народ, а БиХ се вијековима налазила под турском окупацијом", рекао је социолог Мехмедалија Нухић поводом прославе турске побједе над европским савезницима у Првом свјетском рату која је организована у Доњем Каменграду.


Нухић каже да не зна какав значај за БиХ има турски национални празник и зашто би побједа Турака на Галипољу требало да се прославља.

"Можда неко сматра да су Бошњаци исто што и Турци. Ово је књишки примјер идентификације са окупатором", истакао је Нухић.

Обиљежавању, које су организовале власто Унско-санског кантона, присуствовао је велики број грађана, турских војника из састава ЕУФОР-а, амбасадор Турске у БиХ, премијер овог кантона, начелник општине Санки Мост и представници општине Велика Кладуша.

Након што је минутом ћутања, полагањем вијенаца, молитвом и интонирањем химни Турске и БиХ одата почаст онима који су прије 101 годину погинули у бици на Галипољу, амбасадор Турске у БиХ Чихад Ергинај поручио је да БиХ и Турска "знају важност оних који су своје животе положили у борби за домовину".

"Ово је дан јунака који нису бјежали од тога да положе своје животе. То је дан када је једна нација поново оживјела, када се са неизмјерном захвалношћу присјећамо свих шехида", навео је Ергинај.

Он је истакао "значај и утицај" 15.000 Бошњака који су се, како је рекао, на Галипољу заједно са Турцима борили против британске и француске војске.

Бизарна прослава, у част једној од поражених чланица Централних сила у Првом свјетском рату, настављена је у спортској дворани у Санском Мосту, гдје је одржан свечани програм са историјским рецитацијама, "поучним причама" о нераскидивости бошњачко-турског братства, те концертом турског војног оркестра из Бурсе.

Битка на Галипољу била је једна од најкрвавијих битака у Првом свјетском рату. Након вишегодишњих покушаја сила Антанте да Турску избаце из рата и савеза са Њемачком и Аустроугарском, Британци су уз помоћ Француза покренули велику офанзиву према Истанбулу, која је 18. марта 1917. године завршена турском побједом код Галипоља.

Процијењене жртве савезника износиле су 220.000, док је број погинулих турских војника износио 250.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана