Bošnjaci u Federaciji i na nivou BiH postali sami sebi opozicija

RTRS
Bošnjaci u Federaciji i na nivou BiH postali sami sebi opozicija

Banjaluka - BH i federalna vladajuća koalicija, prvenstveno bošnjačka komponenta, postala je sama sebi najjača opozicija. Lideri SDA i SBB – Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, opet međusobno razmjenjuju strelice. Neispunjena obećanja, tonu u zaborav, a rješenje se ne nazire. Bar ne do sljedećih, oktobarskih izbora.

Vrišteći proklamovana kao „bošnjačko jedinstvo“, a turbulentna gotovo od samog uspostavljanja, zeleno-plava sarajevska koalicija posljednjih dana preživljava kulminaciju. Fahrudin Radončić i njegov SBB su na izlaznim vratima. Za jednoipogodišnjeg zajedničkog avanturizma – progutali su, kažu, i previše gorkih pilula. Još od hapšenja lidera partije i optužnice sa premisama političkog testamenta druge strane. A njihovo osiono rukovodstvo vatru gasi benzinom. Amanetlija i iz vlastite stranke izbacivač Bakir Izetbegović, kao samoproklamovani autohtoni tumač svega i svačega, zbraja „remek djela“! Od unutarstranačkih do regionalnih! Po vlastitim „aršinima“ bi da uredi i susjedne države i međugranice, i prošlost i budućnost! I da nekažnjeno i dalje kormilari. A krivicu, kao i obično da prebaci na protivnike. I šta drugo nego da ponovo pozove u pomoć „nacionalne interese“!

„Gospodin Radončić je odlučio da ponovo sebično pristupi, da napravi još jednu malu izdaju vlastitog naroda, jer napraviće nam destrukciju u Federalnoj vladi, predaće faktički četiri ministra SBB-a na milost i nemilost HDZ-u i gospodinu Čavari“, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.



Nepotrebni konflikti unutar zemlje i sa komšijama, prljave privatizacije, nerealizovana obećanja, porodična nepotistička politika u Kliničkom centru..., nabraja Radončić Izetbegovićeve „konstruktivne zasluge“. Za decembar najavljuje sjednicu Predsjedništva svoje stranke i konačan odgovor na Izetbegovićev „prigovor“.

„Mandati naših ljudi su svakako na raspolaganju gospodinu Čavari i vidjećemo kako da iz ove situacije izađemo na najodgovorniji način a da ne napravimo haos koji neko priželjkuje, a neko priželjkuje fildžan državicu“, naveo je predsjednik SBB-a Frahrudin Radončić.

Maske su pale – jeftine i istrošene! Odavno već dvojac Radončić i Izetbegović komunicira preko stranačkih posrednika. U ulozi koalicionih, prije koji dan bio je i lider HDZ-a. Vječno optimističan Dragan Čović ovaj put ne nazire rješenje. 

„Evidentno neko želi biti nadlider u BiH, pod znacima navoda jeli, i pokušava upravljati procesima, ja milism na jedan pogrešan način. Gospodin Izetbegović vrlo brzo od mene dobiti informaciju da je potrebno što žurnije naći, uslovno zamjenskog partnera, ako uopšte danas ima zamjenskog partnera“, rekao je predsjednik HDZ Dragan Čović.

Među Bošnjačkom „elitom“, po svemu sudeći, nema! Da Bakirovog „poslušnika“ u predizbornom sunovratu - izgravaju i krpe rupe u učestalim „rekonstrukcijama“ nacionalnog jedinstva nisu zainteresovani, ranije izbačena Demokratska fronta. Prije njih Stranka za BiH, potom SDP. Draže im, kažu, da uoči izbora, ojačaju opozicione redove.
„Mi nećemo do 2018. godine učestvovati ni u kakvim rekonstrukcijama, ni u kakvim koalicijama, a od 2018. godine DA – hoćemo biti dio vlast“, izjavio je Saša Magazinović iz SDP-a.

I kako god da se nastavi saga o „Bošnjačkom jedinstvu“ za sanaciju ostaje ona druga – o rješavanju nagomilanih Bošnjačko – Hrvatskih problema, o izbornim zakonima, virtuelnim jedinicama, trećem entitetu. I ona treća o akcizama, o reformskim procesima ili o evropskom putu sa domaće stranputice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana