Bošnjaci se poslije pet godina sjetili Zakona o referendumu

Svjetlana Šurlan
Bošnjaci se poslije pet godina sjetili Zakona o referendumu

Banjaluka - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pet godina poslije usvajanja Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi najavio je da će zatražiti ocjenu njegove ustavnosti i zakonitosti, a zanimljivo je da to nisu učinili poslije njegovog usvajanja.

Bošnjački delegati u Vijeću naroda su 2010. godine pokrenuli proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi. Njihov veto je odbijen u Vijeću naroda, a Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS je utvrdilo da njihov zahtjev nije prihvatljiv jer Zakon o referendumu po svom sadržaju ne ugrožava vitalni interes konstitutivnih naroda. Ocjenu ustavnosti zakona Bošnjaci tada nisu tražili. Toga su se, međutim, sjetili nakon što je Narodna skupština RS usvojila odluku o raspisivanju referenduma o zakonima koje su nametnuli visoki predstavnici, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predstavnici Srba u Vijeću naroda i pravnici kažu da u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi nema odredaba suprotnih ustavima RS i BiH i da najavljeni zahtjev za pokretanje ocjene njegove ustavnosti i zakonitosti predstavlja klasičnu političku zloupotrebu.

- Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi je usvojen još 2010. godine i to što je tek sada pokrenuta ocjena ustavnosti ne predstavlja ništa drugo nego zloupotrebu od strane Kluba Bošnjaka i pokušaj da se na svaki način blokira aktuelna odluka o referendumu - kaže delegat iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda RS Mirko Kojić.

On ističe da Klub Bošnjaka politički iskorišćava svaku mogućnost da spriječi održavanje referenduma.

- Pravljenjem krize u RS žele da prebace fokus sa krize u FBiH. Ali, uzalud to pokušavaju. Referendum je ustavna kategorija i ne može ga niko osporiti - istakao je Kojić.

Pravnik i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić kaže da je inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti zakona moguće pokrenuti pred ustavnim sudovima RS i BiH.

- Najava Kluba Bošnjaka da će neko od ovlašćenih predlagača pred Ustavnim sudom BiH inicirati ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu je legitimna. Međutim, poznajući taj zakon i procedure pred Ustavnim sudom BiH čini mi se da u tom zakonu ne postoje uslovi i elementi koji bi ukazivali na njegovu neusklađenost sa Ustavom - kazao je Simić.

Dodao je da je teško prognozirati šta će podnosioci inicijative navesti kao razloge, ali da su im šanse minimalne, ako smatraju da entitet, kao državotvorni element BiH, nema pravo na raspisivanje referenduma.

- Bilo bi iluzorno očekivati da bi Ustavni sud BiH mogao ocijeniti da je Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi neustavan po bilo kom osnovu - rekao je Simić.

On kaže da se pomenuti zakon ne bi mogao osporiti ni pred Ustavnim sudom RS.

- I u tom slučaju smatram da se ne bi moglo raditi o aktu koji je u suprotnosti sa Ustavom RS, s obzirom na stepen garancija ljudskih prava koji su na najvišim standardima usaglašeni sa Evropskom konvencijom koja se čak i direktno primjenjuje na naš pravni sistem - istakao je Simić.

Sjednica Vijeća naroda RS na kojoj će biti razmatrana odluka o raspisivanju referenduma i veto Kluba Bošnjaka uložen zbog nje zakazana je za sutra. Ako stavovi ne budu usaglašeni, a teško da će biti, u roku od sedam dana zasjedaće i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS. Ako ni tada ne bude dogovora, što je takođe izvjesno, konačan stav daće Ustavni sud RS.

Hadžiomerović bez odgovora

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović rekao je juče da piše obrazloženja i da ga u vezi sa podnošenjem inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o referendumu pozovemo za sat. Nakon toga više nije odgovarao na pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana