Бошњаци се послије пет година сјетили Закона о референдуму

Свјетлана Шурлан
Бошњаци се послије пет година сјетили Закона о референдуму

Бањалука - Клуб Бошњака у Вијећу народа РС пет година послије усвајања Закона о референдуму и грађанској иницијативи најавио је да ће затражити оцјену његове уставности и законитости, а занимљиво је да то нису учинили послије његовог усвајања.

Бошњачки делегати у Вијећу народа су 2010. године покренули процедуру за заштиту виталног националног интереса у вези са Законом о референдуму и грађанској иницијативи. Њихов вето је одбијен у Вијећу народа, а Вијеће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда РС је утврдило да њихов захтјев није прихватљив јер Закон о референдуму по свом садржају не угрожава витални интерес конститутивних народа. Оцјену уставности закона Бошњаци тада нису тражили. Тога су се, међутим, сјетили након што је Народна скупштина РС усвојила одлуку о расписивању референдума о законима које су наметнули високи представници, а посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

Представници Срба у Вијећу народа и правници кажу да у Закону о референдуму и грађанској иницијативи нема одредаба супротних уставима РС и БиХ и да најављени захтјев за покретање оцјене његове уставности и законитости представља класичну политичку злоупотребу.

- Закон о референдуму и грађанској иницијативи је усвојен још 2010. године и то што је тек сада покренута оцјена уставности не представља ништа друго него злоупотребу од стране Клуба Бошњака и покушај да се на сваки начин блокира актуелна одлука о референдуму - каже делегат из реда српског народа у Вијећу народа РС Мирко Којић.

Он истиче да Клуб Бошњака политички искоришћава сваку могућност да спријечи одржавање референдума.

- Прављењем кризе у РС желе да пребаце фокус са кризе у ФБиХ. Али, узалуд то покушавају. Референдум је уставна категорија и не може га нико оспорити - истакао је Којић.

Правник и бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић каже да је иницијативу за оцјену уставности и законитости закона могуће покренути пред уставним судовима РС и БиХ.

- Најава Клуба Бошњака да ће неко од овлашћених предлагача пред Уставним судом БиХ иницирати оцјену уставности Закона о референдуму је легитимна. Међутим, познајући тај закон и процедуре пред Уставним судом БиХ чини ми се да у том закону не постоје услови и елементи који би указивали на његову неусклађеност са Уставом - казао је Симић.

Додао је да је тешко прогнозирати шта ће подносиоци иницијативе навести као разлоге, али да су им шансе минималне, ако сматрају да ентитет, као државотворни елемент БиХ, нема право на расписивање референдума.

- Било би илузорно очекивати да би Уставни суд БиХ могао оцијенити да је Закон о референдуму и грађанској иницијативи неуставан по било ком основу - рекао је Симић.

Он каже да се поменути закон не би могао оспорити ни пред Уставним судом РС.

- И у том случају сматрам да се не би могло радити о акту који је у супротности са Уставом РС, с обзиром на степен гаранција људских права који су на највишим стандардима усаглашени са Европском конвенцијом која се чак и директно примјењује на наш правни систем - истакао је Симић.

Сједница Вијећа народа РС на којој ће бити разматрана одлука о расписивању референдума и вето Клуба Бошњака уложен због ње заказана је за сутра. Ако ставови не буду усаглашени, а тешко да ће бити, у року од седам дана засједаће и Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине РС. Ако ни тада не буде договора, што је такође извјесно, коначан став даће Уставни суд РС.

Хаџиомеровић без одговора

Предсједавајући Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић рекао је јуче да пише образложења и да га у вези са подношењем иницијативе за оцјену уставности и законитости Закона о референдуму позовемо за сат. Након тога више није одговарао на позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана