Bošnjaci ruše Oružane snage BiH

Željka Domazet
Bošnjaci ruše Oružane snage BiH

Sarajevo - Počasni vod Oružanih snaga BiH na manifestaciji na Bobovcu kod Vareša pojavio se uprkos zabrani ministra odbrane BiH Marine Pendeš i mimo saglasnosti zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić potvrdio je za “Glas Srpske” da nije donesena odluka o upotrebi Oružanih snaga BiH na proslavi 25. novembra na Bobovcu i da je riječ o klasičnoj zloupotrebi.

- U planu aktivnosti Oružanih snaga BiH nije planirana upotreba jedinica na obilježavanju 25. novembra, kao što nije planirana ni upotreba jedinica za 1. mart. Pored 25. novembra, kao i pored 1. marta, stoji zvjezdica i za eventualnu upotrebu jedinica OS BiH potrebno je da bude donesena posebna odluka. To je tako zbog činjenice da su sporili upotrebu Trećeg pješadijskog puka za Dan Republike Srpske. Odluke, što se mene tiče, nema niti je u moj kabinet stigao takav zahtjev. Ako je neko umjesto mene potpisao tako nešto, onda je nanovo riječ o zloupotrebama i to je nedopustivo - rekao nam je Jerinić.

Istakao je da je ministar odbrane BiH Marina Pendeš ispravno postupila kada je zabranila upotrebu jedinice Oružanih snaga na Bobovcu. Jerinić kaže da je nedopustivo da se neki u BiH ponašaju tako kao da su Oružane snage vojska isključivo samo jednog naroda i da je mogu upotrebljavati kada im padne na pamet.

- Oni koji se tako ponašaju prema OS BiH rade na njihovoj razgradnji - rekao je Jerinić.

Pojava počasnog voda u nedjelju na Bobovcu iznenadila je i organizatore, ali i federalnog premijera Fadila Novalića, koji je takođe prisustvovao obilježavanju 25. novembra, koji se u FBiH slavi kao dan državnosti BiH, iako se taj praznik ne slavi i ne priznaje u Republici Srpskoj, jer u BiH nikada nije donesen zakon o praznicima.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić rekla je za “Glas Srpske” da “nikada kao za 25. novembar političko Sarajevo nije poslalo tako snažnu poruku čije su OS BiH i ko njima komanduje”.

- Ako se OS BiH mogu koristiti za obilježavanje nepriznatog praznika, koji je po volji samo jednog naroda, ako se ta odluka može donijeti mimo Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH, ako se odluka može donijeti uprkos zabrani Ministarstva odbrane, odnosno ministra odbrane, time je političko Sarajevo sve reklo. Srbima i Hrvatima ovakve oružane snage ne trebaju, posebno ako se to razmatra u kontekstu najavljenog naoružavanja FBiH i mogućih zloupotreba OS koje bi mogle da budu upotrijebljene suprotno interesima druga dva naroda. Zato je posljednji trenutak da se zaustavi neustavno i nezakonito djelovanje Bošnjaka u institucijama BiH, posebno u Ministarstvu odbrane i OS BiH - poručila je Majkićeva.

Istraga

I pored mnogobrojnih pokušaja juče nismo uspjeli dobiti ministra odbrane Marinu Pendeš da prokomentariše ovo ponašanje i u Ministarstvu odbrane na čijem je čelu i u Oružanim snagama BiH.

Neizvjesno je da li će biti pokrenuta istraga o tome ko se i po čijem nalogu oglušio o njenu zabranu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana