Бошњаци преотимају све српске позиције у Институту за нестале

Горан Маунага
Бошњаци преотимају све српске позиције у Институту за нестале

Бањалука - Српски народ могао би да остане без икаквог утицаја у Институту за нестала лица БиХ, јер Бошњаци настављају узурпирање функција које припадају Србима.

Представници породица несталих Срба упозоравају да би активности у Институту за нестала лица БиХ могле да доведу до тога да процедура избора новог члана Колегијума директора из реда српског народа буде обављена мимо закона. Тиме би Срби остали без било каквог утицаја на доношење одлука у Институту за нестала лица БиХ који је и до сада имао маћехински однос према потрази за несталим Србима.

Предсједник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Милан Мандић истакао је да се Мирко Околић повукао из привременог Управног одбора Института за нестала лица. Његову позицију предсједавајућег Управног одбора, наводи Мандић, преузео је представник Међународне комисије за тражење несталих (ICMP) Момир Шкиљевић иако за то не постоји неопходна одлука Савјета министара БиХ.

- Умјесто Околића за сада није именован нико из реда српског народа, тако да Срби тренутно немају свог представника у Управном одбору Института за нестала лица.

Шкиљевић нема право да закаже сједницу привременог Управног одбора пошто званично није именован на функцију предсједавајућег, али је и поред тога за прошли четвртак заказао сједницу на којој је требало да буду отворене коверте са пријавама кандидата за чланове Колегијума директора. Сједницу је отказао наводно због болести, да би је опет заказао за понедјељак. Ако буде одржана, отварање коверти биће незаконито јер Управни одбор, који је именован уз низ неправилности, нема предсједавајућег. Шкиљевић не може по аутоматизму наслиједити Околића на тој функцији јер то не смије да се уради без одлуке Савјета министара - рекао је Мандић.

Шкиљевић је, додаје Мандић, већ на дјелу показао да не заступа српске интересе.

- Недавно је гласао за наставак незаконитог финансирања фирми из ФБиХ које раде на одржавању костурница у том ентитету. За то је отишло 600.000 КМ, што смо ми дуго спречавали - каже Мандић.

Очекује да ће ICMP посредством Шкиљевића одређивати смјернице рада Института за нестала лица, а да истовремено не даје ни марку за његово функционисање.

- РС ће додатно изгубити утицај на процес тражења несталих иако је међу њима највећи број Срба - рекао је Мандић.

Он се прибојава да би кроз конкурс за члана Колегијума директора могао бити елиминисан досадашњи члан Милутин Мишић.

- Пријавила су се четири српска кандидата. Била би штета да Мишић буде елиминисан јер је урадио највише посла од свих чланова руководства и био препрека незаконитом раду у Институту за нестала лица. У посљедње четири године нико и не расправља о процесу тражења несталих, сви се баве новцем и функцијама, једино се Мишић заузимао да Институт за нестала лица ради свој посао - каже Мандић.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица Недељко Митровић, који је и предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих лица, каже да су позиције у Институту посљедње за које је очекивао да ће бити предмет политизације.

- У чланство новог Колегијума директора требало би да буде изабран представник српског народа који ће обезбиједити убрзање процеса тражења несталих Срба, који је у потпуном застоју. Улога ICMP-а била је потпуно негативна кад је у питању идентификација жртава јер су имали систем нелогичног баланса у процесу тражења несталих и идентификације, а поготово између Срба и Бошњака - каже Митровић.

Додао је да су представници породица несталих у петак обавијестили српске представнике у бившем и садашњем сазиву Савјетодавног одбора да треба да буду консултовани и да је неопходно извршити закониту измјену предсједавајућег привременог Управног одбора.

- О томе ћемо обавијестити и Савјет министара зато што он одлучује о Управном одбору - каже Митровић.

Мишић, Околић и Шкиљевић нису одговарали на телефонске позиве.

Серија незаконитости

Привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ именован је уз низ неправилности.

Умјесто да буде расписан конкурс за нове чланове, с обзиром на то да су тадашњи били у техничком мандату још од 2011. године, Савјет министара БиХ је уз подршку ICMP-а у октобру прошле године именовао привремени одбор. То је учињено иако међународни споразум о формирању Института за нестала лица не познаје категорију привременог управног одбора. Осим што је РС потпуно искључена из тог процеса, споран је и статус неколико чланова привременог одбора.

Привремени Управни одбор је потом расписао конкурс за три члана колегијума директора Института за нестала лица, а претходном Управном одбору то није дозволио Савјет министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана