Bošnjaci nišane i treću fotelju na štetu Srpske

Željka Domazet
Bošnjaci nišane i treću fotelju na štetu Srpske

Sarajevo - Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH trebalo bi sutra da zasjeda prvi put nakon nekoliko mjeseci nerada, a njeni članovi ne vjeruju da će otkloniti probleme, posebno ne da će biti izabran novi predsjedavajući, iako na tu poziciju "pucaju" Bošnjaci.

Predstavnički dom Parlamenta BiH smijenio je pod sumnjivim okolnostima krajem jula sa pozicije predsjedavajućeg Nikolu Špirića iz SNSD-a. Zbog toga je demonstrativno ostavku na članstvo u komisiji podnio njegov stranački kolega Sredoje Nović. Od tada komisija ne radi, a ključni problem je izbor predsjedavajućeg, koji bi trebalo da bude iz opozicije. S obzirom na to da su se članovi SNSD-a povukli, iz RS ne može biti imenovan novi predsjedavajući, jer su svi opozicionari iz FBiH. Osim toga, jedina rukovodeća pozicija u obavještajnom sektoru koju nisu zauzimali Bošnjaci ostala je upražnjena.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg komisije Bariša Čolak iz HDZ-a BiH kaže da mnoge stvari treba riješiti.

- Špirić je smijenjen nezakonito. Novi predsjedavajući mora biti izabran, a prema poslovniku to treba da bude neko iz opozicije. Prema jačini stranaka, to mjesto pripada SNSD-u. Nije dobro da se i na čelu OBA, i na čelu Izvršno-obavještajnog odbora i na čelu komisije nađu ljudi iz istog naroda i da imaju potpunu kontrolu nad OBA. S druge strane, nije dobro ni da ova komisija radi bez predsjedavajućeg. Kako ćemo izaći iz ove situacije, teško je reći. Sada u komisiji rade samo tri poslanika iz opozicionih stranaka - naglasio je Čolak i izrazio nadu da će se SNSD vratiti u komisiju.

Iako su u SDS-u u neformalnim razgovorima tvrdili da će se članovi SNSD-a vratiti u komisiju, Nović ističe da je podnio neopozivu ostavku i da nema namjeru da mijenja odluku.

- Oni koji su doveli OBA i komisiju u ovakvu situaciju neka traže izlaz - rekao je Nović.

Član komisije iz SDS-a Đorđo Krčmar kaže da je sjednica trebalo da bude održana davno, s obzirom na dešavanja u vezi sa OBA i navode o prisluškivanju najprije zvaničnika Srbije, a zatim i zvaničnika i privrednika u Hrvatskoj.

- Plašim se da ćemo se i na ovoj sjednici više baviti time kako izabrati predsjedavajućeg i ko će to biti nego suštinskim pitanjima. Nisam siguran ni da će se u tome uspjeti. Komisija treba da ima predsjedavajućeg, ali to ne bi trebalo da bude Bošnjak - rekao je Krčmar.

Član komisije Damir Bećirović iz DF-a kaže da bi bilo logično da na sjednici bude izabran novi predsjedavajući, ali da je u ovakvim okolnostima teško očekivati da se to desi.

- Neće biti izabran jer to ne žele HDZ, SBB i SNSD. Prema sadašnjem odnosu snaga, normalno bi bilo da mjesto predsjedavajućeg pripadne najjačoj opozicionoj stranci, a to je u ovom slučaju DF. Ipak, vjerujem da se ništa neće dogoditi do kraja ovog mandata - rekao je Bećirović.

Član komisije Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka očekuje da bude izabran predsjedavajući i nastavljen rad.

- To mjesto pripada najvećoj opozicionoj stranci i to je u ovom slučaju DF - rekao je Ahmetović, čiji stav dijeli i Mirsad Mešić iz SDP-a.

Razlozi za smjenu

SDS je zatražio smjenu Nikole Špirića na osnovu neprovjerenih navoda federalnih medija da je falsifikovao zaključke komisije. Nakon njegove smjene svi poslanici i delegati SNSD-a napustili su parlamentarne komisije.

Umjesto Špirića u komisiju je iz Predstavničkog doma izabran Borislav Bojić iz SDS-a, dok Dom naroda još nije imenovao novog člana umjesto Sredoja Novića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana