Бошњаци нишане и трећу фотељу на штету Српске

Жељка Домазет
Бошњаци нишане и трећу фотељу на штету Српске

Сарајево - Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ требало би сутра да засједа први пут након неколико мјесеци нерада, а њени чланови не вјерују да ће отклонити проблеме, посебно не да ће бити изабран нови предсједавајући, иако на ту позицију "пуцају" Бошњаци.

Представнички дом Парламента БиХ смијенио је под сумњивим околностима крајем јула са позиције предсједавајућег Николу Шпирића из СНСД-а. Због тога је демонстративно оставку на чланство у комисији поднио његов страначки колега Средоје Новић. Од тада комисија не ради, а кључни проблем је избор предсједавајућег, који би требало да буде из опозиције. С обзиром на то да су се чланови СНСД-а повукли, из РС не може бити именован нови предсједавајући, јер су сви опозиционари из ФБиХ. Осим тога, једина руководећа позиција у обавјештајном сектору коју нису заузимали Бошњаци остала је упражњена.

Први замјеник предсједавајућег комисије Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ каже да многе ствари треба ријешити.

- Шпирић је смијењен незаконито. Нови предсједавајући мора бити изабран, а према пословнику то треба да буде неко из опозиције. Према јачини странака, то мјесто припада СНСД-у. Није добро да се и на челу ОБА, и на челу Извршно-обавјештајног одбора и на челу комисије нађу људи из истог народа и да имају потпуну контролу над ОБА. С друге стране, није добро ни да ова комисија ради без предсједавајућег. Како ћемо изаћи из ове ситуације, тешко је рећи. Сада у комисији раде само три посланика из опозиционих странака - нагласио је Чолак и изразио наду да ће се СНСД вратити у комисију.

Иако су у СДС-у у неформалним разговорима тврдили да ће се чланови СНСД-а вратити у комисију, Новић истиче да је поднио неопозиву оставку и да нема намјеру да мијења одлуку.

- Они који су довели ОБА и комисију у овакву ситуацију нека траже излаз - рекао је Новић.

Члан комисије из СДС-а Ђорђо Крчмар каже да је сједница требало да буде одржана давно, с обзиром на дешавања у вези са ОБА и наводе о прислушкивању најприје званичника Србије, а затим и званичника и привредника у Хрватској.

- Плашим се да ћемо се и на овој сједници више бавити тиме како изабрати предсједавајућег и ко ће то бити него суштинским питањима. Нисам сигуран ни да ће се у томе успјети. Комисија треба да има предсједавајућег, али то не би требало да буде Бошњак - рекао је Крчмар.

Члан комисије Дамир Бећировић из ДФ-а каже да би било логично да на сједници буде изабран нови предсједавајући, али да је у оваквим околностима тешко очекивати да се то деси.

- Неће бити изабран јер то не желе ХДЗ, СББ и СНСД. Према садашњем односу снага, нормално би било да мјесто предсједавајућег припадне најјачој опозиционој странци, а то је у овом случају ДФ. Ипак, вјерујем да се ништа неће догодити до краја овог мандата - рекао је Бећировић.

Члан комисије Садик Ахметовић из Независног блока очекује да буде изабран предсједавајући и настављен рад.

- То мјесто припада највећој опозиционој странци и то је у овом случају ДФ - рекао је Ахметовић, чији став дијели и Мирсад Мешић из СДП-а.

Разлози за смјену

СДС је затражио смјену Николе Шпирића на основу непровјерених навода федералних медија да је фалсификовао закључке комисије. Након његове смјене сви посланици и делегати СНСД-а напустили су парламентарне комисије.

Умјесто Шпирића у комисију је из Представничког дома изабран Борислав Бојић из СДС-а, док Дом народа још није именовао новог члана умјесто Средоја Новића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана