Бошњаци нациљали српска мјеста у Савјету министара

Ж. Д.
Бошњаци нациљали српска мјеста у Савјету министара

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је јуче да у разговорима који се воде о формирању органа власти на нивоу БиХ постоји намјерна и организована опструкција да се заузму мјеста која припадају Србима.

- Ово није само ствар техничких или неких других застоја, него организоване опструкције која иде за тим да се на нивоу Савјета министара задрже њима повољни или подесни кадрови, као што то видимо у посљедње вријеме, и онемогући права политичка репрезентација на нивоу БиХ - рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је истакао да је посљедњи састанак лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ у понедјељак у Сарајеву, на захтјев лидера СДА Бакира Изетбеговића, резултирао израдом неколико принципа на којима би се заснивала власт.

- А, на крају, када је требало то да потпишемо и идемо даље, Изетбеговић је тражио још седам дана. Према томе, ријеч је о организованој опструкцији која ће вјероватно још трајати. Ми немамо намјеру да трпимо такве односе. Али, важно је да неки други виде на који начин се то креће - рекао је Додик.

Он је подсјетио да се органи власти на нивоу БиХ састављају, они немају директни изборни легитимитет. Трећи састанак лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДА резултирао је заједничком изјавом о будућем дјеловању власти на нивоу који садржи десет принципа у оквиру којих ће се кретати функционисање власти у наредне четири године.

Коментаришући одуговлачење око формирања Савјета министара и захтјеве СДА да добију четири министарске позиције, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић рекао је за “Глас Српске” да формирање Савјета министара никада није лако.

- Када је ријеч о министарствима, по Уставу БиХ и закону четири министра треба да буду са територије РС. То је јасно, јер једна трећина министара припада РС, а двије трећине ФБиХ. Каква ће бити национална структура министара, то је друго питање, али најмање тројица морају да буду Срби - рекао је Шаровић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана