Bošnjaci moraju da shvate da BiH sa OHR-om nije država

Veljko Zeljković
Bošnjaci moraju da shvate da BiH sa OHR-om nije država

Banjaluka - Za visokog predstavnika više nema mjesta u BiH, ali ni za inostrane sudije u Ustavnom sudu, kategoričan je novi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, navodeći kako će se tokom svog četvorogodišnjeg mandata u Sarajevu zalagati i za vraćanje izvornom Dejtonskom sporazumu, ali i demilitarizaciji BiH.

Dodik je to najavio nakon što je preuzeo dužnost u Sarajevu, ali je tokom svečanosti inauguracije već postalo jasno da za te inicijative neće imati podršku ostala dva člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su se u svojim govorima držali opštih stvari, insistirajući na putu u Evropsku uniju i NATO.

- BiH  se treba odreći usluga visokog predstavnika, jer one nisu potrebne, ali i iz Ustavnog suda moraju otići stranci, koji su do sada donosili odluke na štetu dva od tri konstitutivna naroda - istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH bi trebalo da bude i demilitarizovana i da se sav vojni potencijal ukine.

- Ukoliko ne bude saglasnosti o ovom pitanju, onda ću insistirati na smanjenju vojnih potencijala. Da to bude jedan mali kontingent, koji će manje koštati građane i koji će nas dovesti u poziciju da značajna novčana sredstva prebacimo na civilne strukture kako bi one mogle da se bave pitanjem elementarnih nepogoda, deminiranjem i sličnim problemima. Ovako kako izgleda, Oružane snage su više Oružane snage NATO-a nego BiH - objasnio je Dodik.

Podsjetimo, više funkcionera bošnjačkih političkih partija u proteklom periodu naglašavalo je da u njihovim redovima ne postoji želja da se BiH riješi predstavnika međunarodne zajednice u svojim institucijama. U tom smislu, Dodik će imati poteškoća da inicijative sprovede u djelo.

Predsjednik Ujedinjene Srpske i budući poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić podržava Dodikove prijedloge, naglašavajući da će oni pokazati koliki je nivo političke svijesti u FBiH.

- Sada će se vidjeti da li, prije svega bošnjačko rukovodstvo, ima tu vrstu senzibiliteta i da li će konačno shvatiti da država u kojoj gazduje visoki predstavnik nije država, te da novac treba usmjeravati u razvoj zemlje, a ne u militarizaciju, koja je i u ranijem periodu bila uzrok svih problema na prostorima bivše Jugoslavije - kaže Stevandić za “Glas Srpske”.  

On smatra da su visoki predstavnik i inostrane sudije kost u grlu državnosti BiH.

- Način na koji se bošnjačko rukovodstvo bude opredijelilo prema ovim prijedlozima pokazaće da li su oni ili ne protiv državnosti BiH - mišljenja je Stevandić, poručujući da je prošlo vrijeme nametanja odluka, te da je za BiH najvažnije da one budu donošene uz dogovor i saglasnost sva tri naroda BiH.

Profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mostaru Marko Tokić kaže da podržava iznesene prijedloge, navodeći da inostrane sudije u Ustavnom sudu BiH nikada nisu trebale ni sjediti, a ni odlučivati o bitnim stvarima.

- Njima nije mjesto u Ustavnom sudu BiH. Na ovaj način preuzete su gotovo sve kompetencije domaćih sudova, a sve je napravljeno kako bi se napravila unitarna BiH, po volji i mjerilima samo jednog naroda u BiH - rekao je Tokić.

Zakon o Ustavnom sudu kao dio pregovora

SNSD i HDZ BiH prije više od godinu dana pokrenuli su priču o novom Zakonu o Ustavnom sudu BiH kojim bi iz te institucije bile eliminisane strane sudije.

Zakon nikada nije upućen u proceduru, a opravdanja su bila ulazak u izbornu godinu i nepostojanje volje kod Bošnjaka da takav akt bude usvojen. Imajući u vidu da su SNSD i HDZ BiH dogovorili zajednički nastup na svim nivoima, izvori iz ovih stranaka tvrde da bi donošenje ovog zakona moglo biti jedan od uslova budućim bošnjačkim partnerima prilikom razgovora o formiranju novog Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana