Bošnjaci krše Ustav - nema zakona o zajedničkim praznicima

Srna
Bošnjaci krše Ustav - nema zakona o zajedničkim praznicima

Banjaluka - Obilježavanjem 25. novembra kao „dana državnosti“ prijemima u zajedničkim institucijama, koje organizuju bošnjački zvaničnici, krši se Ustav BiH, jer zakonom nisu definisani praznici na zajedničkom nivou, saglasni su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić ističe za Srnu da obilježavanje 25. novembra nije legitimno i legalno, jer nema zakonskog uporišta, niti konsenzusa tri konstitutivna naroda.


„Zakona o praznicima na nivou BiH nema - i sasvim je jasno da obilježavanje 25. novembra i sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH nema ustavno, niti zakonsko utemeljenje“, precizira Stevandić.

On navodi da Republiku Srpsku interesuju samo njeni praznici, među kojima je i obilježavanje 9. januara - Dana Republike.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković navodi da bošnjački političari svojim postupcima, među kojima je i obilježavanje 25. novembra, doprinose da BiH što prije nestane.

„Nije pošteno, ustavno, niti zakonski da neko slavi praznik iz prošlosti kojeg smo se svi odrekli devedesetih godina prošlog vijeka. Bošnjaci nelegalno slave 25. novembar i za tako nešto, nažalost, troše zajednička novčana sredstva“, upozorava Višković za Srnu.

On napominje da je nelegalno organizovanje prijema u objektima zajedničkih institucija.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić naglašava za Srnu da Srpska ima Zakon o praznicima i 25. novembar ne priznaje kao značajan datum.

„Uvažavam samo praznike Republike Srpske, a ne neke za koje nema saglasnosti i dogovora u BiH“, kaže Stanić.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović ne može da vjeruje da nakon 22 godine od završetka ratnih sukoba u BiH Bošnjaci insistiraju na obilježavanju 25. novembra, iako nema dogovora konstitutivnih naroda.

„Nevjerovatno je da insistiraju na ovoj priči, a uradili su sve kako bi srušili Jugoslaviju“, navodi Stevanovićeva za Srnu.

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić navodi da je za Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a - 25. novembar, obilježava se kao takozvani „dan državnosti“ u dijelu Federacije BiH /FBiH/, koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana