Bošnjaci izvrijeđali RS i njen parlament

Vedrana Kulaga
Bošnjaci izvrijeđali RS i njen parlament

Banjaluka - Delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS ne birajući kvalifikacije su u petak napali Narodnu skupštinu RS optuživši najvišu zakonodavnu instituciju Srpske da negira genocid i onemogućava procesuiranje odgovornih za zločine.

Optužbe i uvrede bez ikakvog utemeljenja izrečene su na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS na kojoj je razmatran bošnjački veto na zaključke parlamenta u vezi sa revizijom presude na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Narodna skupština je krajem februara usvojila zaključke u kojima je naglašeno da je zahtjev za reviziju presude, koji je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, a sudu dostavio bivši agent BiH pred tim sudom Sakib Softić, neustavan i da odluku o tome nije donijela nijedna institucija BiH. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložio je veto na te zaključke, a s obzirom na to da nije postignuta saglasnost na sjednici Zajedničke komisije, o njemu će odlučiti Ustavni sud RS.

U obrazloženju odluke o uloženom vetu Klub Bošnjaka je naveo da je Narodna skupština povrijedila vitalni interes Bošnjaka u smislu ostvarivanja prava na istinu i pravdu.

- Narodna skupština negira genocid, minimizira žrtve genocida, sprečava traganje za istinom, prikriva masovne grobnice i onemogućava procesuiranje odgovornih za zločine - navedeno je u obrazloženju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je rekao da je obrazloženjem obmanuta javnost i da su to učinili oni koji primaju platu iz budžeta Srpske. Potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić smatra da izneseni stavovi Bošnjaka ugrožavaju međunacionalne odnose u Srpskoj.

- Nikada Narodna skupština nije donijela odluke kojima prikriva masovne grobnice, minimizira žrtve i sprečava traganje za istinom. Zbog toga ću vas tužiti pa ćete tvrdnje dokazivati na sudu. Niko vam ne spori da branite i zastupate interese Bošnjaka, ali ovako zloupotrebljavate Vijeće naroda - upozorio je Stevandić.

Član Zajedničke komisije Vojislav Gligić je kazao da je obrazloženje neprihvatljivo.

- Otkud vam pravo da se na ovaj način odnosite prema zaključcima Narodne skupštine koji ne sadrže ovo o čemu pišete? Pominjete grobnice i jame. Ovo što ste napisali je netačno i neprihvatljivo. Znam ko Bošnjacima piše obrazloženja i taj čovjek iz Višegrada zabadava prima platu u centrali SDA. Ovo je diletantski napisano i smijurija je. Nemam ništa protiv vaših diskusija, nego protiv obrazloženja koje šaljete u Ustavni sud RS, jer je ovo što ste napisali zvanični dokument - kaže Gligić.

Delegat Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović je rekao da bi Narodna skupština RS trebalo da donese deklaraciju o genocidu. Sjednici su prvi put prisustvovali i novinari.

Referendum

Na sjednici Zajedničke komisije nije postignuta saglasnost ni o vetu Bošnjaka na skupštinsku odluku o konstatovanju rezultata referenduma o Danu RS i prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma. Nedeljko Čubrilović je poslaniku koalicije "Domovina" Senadu Bratiću poručio da nema smisla da obmanjuju i dezinformišu javnost govoreći o navodnim nepravilnostima u referendumu.

- Ne možete vi tumačiti da li je to ustavno ili ne. Niko bošnjački narod nije spriječio da izađe na referendum, jer to nije bio izjašnjavanje samo srpskog naroda, već građana RS - rekao je Čubrilović.

Na sjednici nije postignuta saglasnost ni o Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana