Бошњаци извријеђали РС и њен парламент

Ведрана Кулага
Бошњаци извријеђали РС и њен парламент

Бањалука - Делегати Клуба Бошњака у Вијећу народа РС не бирајући квалификације су у петак напали Народну скупштину РС оптуживши највишу законодавну институцију Српске да негира геноцид и онемогућава процесуирање одговорних за злочине.

Оптужбе и увреде без икаквог утемељења изречене су на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа РС на којој је разматран бошњачки вето на закључке парламента у вези са ревизијом пресуде на основу тужбе БиХ против Србије за геноцид.

Народна скупштина је крајем фебруара усвојила закључке у којима је наглашено да је захтјев за ревизију пресуде, који је иницирао бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, а суду доставио бивши агент БиХ пред тим судом Сакиб Софтић, неуставан и да одлуку о томе није донијела ниједна институција БиХ. Клуб Бошњака у Вијећу народа уложио је вето на те закључке, а с обзиром на то да није постигнута сагласност на сједници Заједничке комисије, о њему ће одлучити Уставни суд РС.

У образложењу одлуке о уложеном вету Клуб Бошњака је навео да је Народна скупштина повриједила витални интерес Бошњака у смислу остваривања права на истину и правду.

- Народна скупштина негира геноцид, минимизира жртве геноцида, спречава трагање за истином, прикрива масовне гробнице и онемогућава процесуирање одговорних за злочине - наведено је у образложењу.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је рекао да је образложењем обманута јавност и да су то учинили они који примају плату из буџета Српске. Потпредсједник парламента Ненад Стевандић сматра да изнесени ставови Бошњака угрожавају међунационалне односе у Српској.

- Никада Народна скупштина није донијела одлуке којима прикрива масовне гробнице, минимизира жртве и спречава трагање за истином. Због тога ћу вас тужити па ћете тврдње доказивати на суду. Нико вам не спори да браните и заступате интересе Бошњака, али овако злоупотребљавате Вијеће народа - упозорио је Стевандић.

Члан Заједничке комисије Војислав Глигић је казао да је образложење неприхватљиво.

- Откуд вам право да се на овај начин односите према закључцима Народне скупштине који не садрже ово о чему пишете? Помињете гробнице и јаме. Ово што сте написали је нетачно и неприхватљиво. Знам ко Бошњацима пише образложења и тај човјек из Вишеграда забадава прима плату у централи СДА. Ово је дилетантски написано и смијурија је. Немам ништа против ваших дискусија, него против образложења које шаљете у Уставни суд РС, јер је ово што сте написали званични документ - каже Глигић.

Делегат Клуба Бошњака Мујо Хаџиомеровић је рекао да би Народна скупштина РС требало да донесе декларацију о геноциду. Сједници су први пут присуствовали и новинари.

Референдум

На сједници Заједничке комисије није постигнута сагласност ни о вету Бошњака на скупштинску одлуку о констатовању резултата референдума о Дану РС и престанку мандата члановима Републичке комисије за спровођење референдума. Недељко Чубриловић је посланику коалиције "Домовина" Сенаду Братићу поручио да нема смисла да обмањују и дезинформишу јавност говорећи о наводним неправилностима у референдуму.

- Не можете ви тумачити да ли је то уставно или не. Нико бошњачки народ није спријечио да изађе на референдум, јер то није био изјашњавање само српског народа, већ грађана РС - рекао је Чубриловић.

На сједници није постигнута сагласност ни о Закону о основном васпитању и образовању РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана