Бошњаци држе кључ за нови Устав РС

nezavisne.com
Бошњаци држе кључ за нови Устав РС

Бањалука - Једини начин да Република Српска добије нови устав је да се постигне договор са Бошњацима, што је мало вјероватно, или да се сазове Уставотворна скупштина, што је у међународним околностима готово немогуће и већ осуђено на неуспјех, тако да ће по свему судећи Република Српска још дуго чекати највиши правни акт.

Ово је став стручњака и аналитичара на најаву Милорада Додика, предсједника Републике Српске, који је у говору приликом прославе Дана Републике рекао да ће грађани РС на референдуму донијети нови устав који је већ дијелом написан и у складу са Дејтонским мировним споразумом. Стручњаци истичу да постоји и још један начин доношења Устава РС, али да се ради о правној гимнастици и велико би питање било да ли би акт донесен на такав начин био прихваћен у БиХ, али и у свијету. Суштина је у томе да према садашњем Уставу РС, о његовој измјени или новом документу равноправно одлучују Народна скупштина РС и Вијеће народа РС у којем барем засад, тачније у Клубу Бошњака, нема воље да се промијени било шта што би ојачало позицију РС.

"Нећемо бити авантуристи па срљати у неизвјесност. Тражићемо и чекати јединство свих политичких субјеката и странака у РС у вези с тим питањем. Референдум је наше уставно и законско право које нам нико не може одузети, загарантовано повељом УН-а која даје право народима на самоопредјељење, а наш народ има то право", рекао је Додик.

Осим процедуре у Народној скупштини РС, нови устав може донијети и Уставотворна скупштина и таквих примјера је било у прошлости у многим државама, али такав потез Републике Српске осудили би поред Бошњака и већина међународне заједнице, вјероватно га прогласивши сецесионистичким.

"У том случају требало би расписати изборе за Уставноправну скупштину и онда гласати о документу. У оквиру Народне скупштине РС нисмо ништа радили по том питању и заиста не знам... Можда неки тим стручњака ради на томе, али се ми нисмо тиме бавили. Мислим да се ради о политичкој поруци и да је у овом тренутку о томе беспредметно расправљати", рекао је Перица Бундало, посланик ПДП-а и члан Одбора за уставна питања Народне скупштине РС.

Кемо Чамџија, потпредсједник Вијећа народа РС, каже да о новом уставу равноправно морају одлучивати НС РС и Вијеће народа, те да је несхватљиво да се на други начин то одради.

"Све је могуће па и то да се не поштује ни властити Устав и да се на неки други начин то заврши. Можемо наслутити у којем смјеру би ишле те промјене Устава и не мислим да би оне биле позитивне. Ми јесмо за промјену Устава, али рецимо у смјеру да као и Дом народа у ФБиХ разматрамо све законе и све прописе равноправно и то би био један од наших главних захтјева", рекао је Чамџија.

Оно о чему се сви слажу јесте да је Републици Српској неопходан нови устав јер је постојећи са 140 чланова и више од 120 амандмана усвајаних кроз 17 уставних промјена застарио и не одражава стање на терену. По Уставу РС, Сарајево је још главни град, а и једина смо земља у Европи која још има смртну казну.

"Требају уставне промјене јер оружани сукоб је завршен и у посљедњих двадесетак година су се развијали друштвени односи, али због одлуке о конститутивности народа то је немогуће учинити без сагласности Бошњака и Хрвата. То је врло озбиљно питање и требало би барем због будућих генерација које ће овдје живјети то урадити на квалитетан начин", рекао је Крстан Симић, правни стручњак и бивши судија Уставног суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана