Bosnićev centar cijepa i Islamsku zajednicu

Goran Maunaga
Bosnićev centar cijepa i Islamsku zajednicu

Velika Kladuša - Izgradnja vehabijskog centra u Bosanskoj Bojni, koja je zamrznuta nakon što je uhapšen njegov tvorac Husein Bilal Bosnić, biće nastavljena ako u Islamskoj zajednici BiH prevlada struja koja podržava taj projekat.

"Glas Srpske" od sagovornika bliskog Islamskoj zajednici saznaje da su stavovi o tome podijeljeni i da motiv serije napada vehabija na velikokladuškog imama Selvedina Beganovića nije uslijedio samo zbog kritika upućenih Bosniću zbog vrbovanja džihadista za strana ratišta, nego i zbog njegovog protivljenja izgradnji tog centra.

- Beganović je otvoreno govorio da je izgradnja tog centra nezakonita i da će upotrijebiti sva zakonska sredstva da to spriječi. Zato je stekao veće neprijatelje u Islamskoj zajednici nego među Bosnićevim sljedbenicima. Veliki dio imama su pristalice izgradnje tog centra - kaže naš sagovornik.

Beganović je istakao da je njegovo upozorenje na nezakonitu izgradnju mesdžida u Bosanskoj Bojni i dovelo do istrage i hapšenja Bosnića.

- Pismom, koje nije medijski propraćeno, obavijestio sam javnost da najekstremnija grupa vehabija, tekfirovci, u Bosanskoj Bojni kupuju zemlju na kojoj su otvorili mesdžid. Opština je zatim zabranila dalju gradnju i tu je glavni problem - kaže Beganović.

Pripadnici vehabijskog pokreta u Bosanskoj Bojni kupili su prošlog ljeta desetak imanja i započeli gradnju vehabijskog naselja poput onog u Gornjoj Maoči, ali je sve ubrzo prekinuto, pa je izgrađen samo mesdžid (vjerski objekat bez minareta). U Federalnoj upravi policije kažu da je policija zaustavila izgradnju vjerskog objekta, jer za to ne postoji dozvola.

U Islamskoj zajednici u Cazinu potvrđeno je da niko od njih nije tražio dozvolu za izgradnju mesdžida u Bosanskoj Bojni, koja se nalazi na granici sa Hrvatskom. Kažu da je moguće da će izgradnja centra biti nastavljena, ali tvrde da ne znaju da li za to postoje i na koji su način nabavljene potrebne dozvole. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana