Боснићев центар цијепа и Исламску заједницу

Горан Маунага
Боснићев центар цијепа и Исламску заједницу

Велика Кладуша - Изградња вехабијског центра у Босанској Бојни, која је замрзнута након што је ухапшен његов творац Хусеин Билал Боснић, биће настављена ако у Исламској заједници БиХ превлада струја која подржава тај пројекат.

"Глас Српске" од саговорника блиског Исламској заједници сазнаје да су ставови о томе подијељени и да мотив серије напада вехабија на великокладушког имама Селведина Бегановића није услиједио само због критика упућених Боснићу због врбовања џихадиста за страна ратишта, него и због његовог противљења изградњи тог центра.

- Бегановић је отворено говорио да је изградња тог центра незаконита и да ће употријебити сва законска средства да то спријечи. Зато је стекао веће непријатеље у Исламској заједници него међу Боснићевим сљедбеницима. Велики дио имама су присталице изградње тог центра - каже наш саговорник.

Бегановић је истакао да је његово упозорење на незакониту изградњу месџида у Босанској Бојни и довело до истраге и хапшења Боснића.

- Писмом, које није медијски пропраћено, обавијестио сам јавност да најекстремнија група вехабија, текфировци, у Босанској Бојни купују земљу на којој су отворили месџид. Општина је затим забранила даљу градњу и ту је главни проблем - каже Бегановић.

Припадници вехабијског покрета у Босанској Бојни купили су прошлог љета десетак имања и започели градњу вехабијског насеља попут оног у Горњој Маочи, али је све убрзо прекинуто, па је изграђен само месџид (вјерски објекат без минарета). У Федералној управи полиције кажу да је полиција зауставила изградњу вјерског објекта, јер за то не постоји дозвола.

У Исламској заједници у Цазину потврђено је да нико од њих није тражио дозволу за изградњу месџида у Босанској Бојни, која се налази на граници са Хрватском. Кажу да је могуће да ће изградња центра бити настављена, али тврде да не знају да ли за то постоје и на који су начин набављене потребне дозволе. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана