Bosnić regrutuje vehabije u zatvoru

Goran Maunaga
Bosnić regrutuje vehabije u zatvoru

Zenica - Svi osuđenici koji kaznu izdržavaju u paviljonu zeničkog zatvora u kome zatvorske dane provodi vehabijski vođa Husein Bilal Bosnić pod njegovim uticajem postali su članovi vehabijskog pokreta, saznaje "Glas Srpske".

Poslije Bosnićeve indoktrinacije, oni sada svoje vjerske potrebe ispoljavaju svakodnevnim molitvama i učenjima koja ne priznaje Islamska zajednica u BiH.

U radikalizaciju i prelazak na druge načine praktikovanja islama uvjerili su se i članovi nezavisne komisije Parlamenta BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere, koji su nedavno bili u posjeti Kazneno-popravnom zavodu Zenica. Predsjednik komisije Mile Lasić kaže da su prilikom posjete zatvoru razgovarali sa pripadnicima vehabijskog pokreta koji su mu se nedavno priključili u zatvoru.

- Razgovarali smo sa dvojicom radikalizovanih zatvorenika. Isti dan kad smo išli u najavljene posjete na osnovu dvije predstavke zatvorenika, stigla nam je i peticija zatvorenika na osnovu koje bi tek trebalo da postupamo. Na osnovu te peticije, koju su dobile i ostale relevantne institucije, uskoro bi trebalo da bude obavljena i nenajavljena posjeta zeničkom zatvoru.

"Glas Srpske" saznaje da je Bosnić do sada radikalizovao tridesetak zatvorenika. Oni su u skladu s pravilima vehabijskog pokreta promijenili i svoj fizički izgled,  pustili brade i potkratili pantalone.

- Edib Buljubašić, koji je osuđen za četvorostruko ubistvo i kome se sudi i za zločine nad Srbima u logoru Dretelj, jedan je od posljednjih zatvorenika tog paviljona koga je Bosnić preveo među vehabije. Članovi komisije razgovarali su i s njim. Njegova veza je hafiz Muhamed Porča, imam samostalnog džemata u Beču, koji važi za jednog od ključnih ljudi vehabijskog pokreta u Evropi - kaže sagovornik "Glasa Srpske" iz pravosudnih institucija BiH.

Dodao je da je u zeničkom zatvoru i ranije bilo vehabija, ali da su oni od dolaska Bosnića na izdržavanje zatvorske kazne postali masovna pojava.

- Situacija je zabrinjavajuća i institucije bi trebalo da se pozabave ovim problemom dok situacija nije eskalirala - ističe naš sagovornik.

Bosnića je prošle godine Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Zatvorenici srpske nacionalnosti godinama su žrtve maltretiranja od strane drugih zatvorenika, a najčešće ih napadaju upravo pripadnici vehabijskog pokreta. Iako je iz Ministarstva pravde FBiH bilo obećano da će proces izmjena Zakona o izvršenju krivičnih sankcija biti okončan do kraja juna prošle godine, po kojima bi zatvorenici iz jednog kazne mogli da služe u drugom entitetu, on još nije završen jer taj zakon nije došao na red u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Premlaćivanje

Grupa osuđenika u zeničkom zatvoru, među kojima je bilo i pripadnika vehabijske zajednice, 1. maja prošle godine je na pravoslavni Vaskrs pretukla zatvorenike Nenada i Predraga Bajića i Sinišu Babića. Česte žrtve maltretiranja su i Robert Jusić i Nenad Zorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana