Боснић регрутује вехабије у затвору

Горан Маунага
Боснић регрутује вехабије у затвору

Зеница - Сви осуђеници који казну издржавају у павиљону зеничког затвора у коме затворске дане проводи вехабијски вођа Хусеин Билал Боснић под његовим утицајем постали су чланови вехабијског покрета, сазнаје "Глас Српске".

Послије Боснићеве индоктринације, они сада своје вјерске потребе испољавају свакодневним молитвама и учењима која не признаје Исламска заједница у БиХ.

У радикализацију и прелазак на друге начине практиковања ислама увјерили су се и чланови независне комисије Парламента БиХ за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштивање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере, који су недавно били у посјети Казнено-поправном заводу Зеница. Предсједник комисије Миле Ласић каже да су приликом посјете затвору разговарали са припадницима вехабијског покрета који су му се недавно прикључили у затвору.

- Разговарали смо са двојицом радикализованих затвореника. Исти дан кад смо ишли у најављене посјете на основу двије представке затвореника, стигла нам је и петиција затвореника на основу које би тек требало да поступамо. На основу те петиције, коју су добиле и остале релевантне институције, ускоро би требало да буде обављена и ненајављена посјета зеничком затвору.

"Глас Српске" сазнаје да је Боснић до сада радикализовао тридесетак затвореника. Они су у складу с правилима вехабијског покрета промијенили и свој физички изглед,  пустили браде и поткратили панталоне.

- Едиб Буљубашић, који је осуђен за четвороструко убиство и коме се суди и за злочине над Србима у логору Дретељ, један је од посљедњих затвореника тог павиљона кога је Боснић превео међу вехабије. Чланови комисије разговарали су и с њим. Његова веза је хафиз Мухамед Порча, имам самосталног џемата у Бечу, који важи за једног од кључних људи вехабијског покрета у Европи - каже саговорник "Гласа Српске" из правосудних институција БиХ.

Додао је да је у зеничком затвору и раније било вехабија, али да су они од доласка Боснића на издржавање затворске казне постали масовна појава.

- Ситуација је забрињавајућа и институције би требало да се позабаве овим проблемом док ситуација није ескалирала - истиче наш саговорник.

Боснића је прошле године Суд БиХ правоснажно осудио на седам година затвора због јавног подстицања на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Затвореници српске националности годинама су жртве малтретирања од стране других затвореника, а најчешће их нападају управо припадници вехабијског покрета. Иако је из Министарства правде ФБиХ било обећано да ће процес измјена Закона о извршењу кривичних санкција бити окончан до краја јуна прошле године, по којима би затвореници из једног казне могли да служе у другом ентитету, он још није завршен јер тај закон није дошао на ред у Дому народа Парламента ФБиХ.

Премлаћивање

Група осуђеника у зеничком затвору, међу којима је било и припадника вехабијске заједнице, 1. маја прошле године је на православни Васкрс претукла затворенике Ненада и Предрага Бајића и Синишу Бабића. Честе жртве малтретирања су и Роберт Јусић и Ненад Зорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана