Босић призива сукобе грађана

Срна
Босић призива сукобе грађана

Бањалука - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић тврди да предсједник СДС-а Младен Босић, најавом протеста 14. маја у Бањалуци, призива сукобе грађана у Српској.

"Савез за промјене је само пуки извршилац плана сукоба у Републици Српској, а креатор тог плана није из Српске. Босић је јуче најавио жнародни протестж да би спасио себе од краха на локалним изборима и смјене са функције предсједника СДС-а", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Он каже да Босић, који нема никакву одговорност за Бањалуку и Републику Српску, покушава да у сукоб увуче оправдано незадовољне грађане, да га започне у Бањалуци, а посматра из Сарајева или Брчко дистрикта.

Стевандић тврди да је Босић дао инструкције да начелници општина у којима је СДС на власти финансирају организацију и превоз учесника протеста, који су углавном запослени у локалној администрацији.

"Босић је, умјесто да ода почаст убијеним војницима у Добровољачкој улици, побјегао у Бањалуку да не би насекирао лидера СДА Бакира Изетбеговића, захваљујући којем је изабран за члана Колегујума Представничког дома парламента БиХ", додао је Стевандић.

Он сматра да је најбоље да народ не учествује на протестима 14. маја у Бањалуци.

Стевандић: Бацање ружа нецивилизацијски чин

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је испод елементарног цивилизацијског нивоа бацање у ријеку Миљацку ружа које су положиле делегације из Републике Српске и породице убијених у бившој Добровољачкој улици у Сарајеву.

"Ниво мржње у Федерацији БиХ је огроман да не могу да схвате да било ко, осим њих, има право да ожали своје мртве и позове да буду процесуирани кривци за невино побијене. Бацањем ружа исказан је фанатизам који је погубан за све", рекао је Стевандић Срни.

Он је оцијенио да је Република Српска у демократским слободама испред Федерације БиХ.

Након што су бачене у контејнер, па враћене на првобитно мјесто, руже и свијеће, које су положиле делегације из Републике Српске и породице убијених у бившој Добровољачкој улици у Сарајеву, поново су јуче бачене, и то у ријеку Миљацку.

Почаст војницима ЈНА убијеним првих дана маја у Сарајеву јуче су у Добровољачкој улици одали чланови породица страдалих, преживјели у овом злочину, као и званичници Републике Српске.

У Сарајеву су 2. и 3. маја 1992. године убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана