Bosić ponovo puca na prvu poziciju

Darko Momić
Bosić ponovo puca na prvu poziciju

Banjaluka - U SDS-u, najvećoj opozicionoj stranci u Srpskoj, bukti pravi rat u vezi s tim ko će biti nosioci lista za Parlament BiH na oktobarskim izborima.

Najmanje problema ima u izbornoj jedinici jedan jer je sasvim izvjesno da će prvi biti aktuelni ministar bezbjednosti BiH i šef Izbornog štaba SDS-a Dragan Mektić, dok u drugoj i trećoj izbornoj jedinici najviši stranački funkcioneri vode ‘estoku borbu u vezi s tim ko će biti na čelu izbornih lista.

U “dvojki” na čelo liste ‘ele dugogodišnji gradonačelnik Doboja Obren Petrović, aktuelni poslanik u Parlamentu BiH i jedan od najimućnijih SDS-ovaca Nenad Lalić, te bivši predsjednik stranke i aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić.

- Svako od njih smatra da treba da bude nosilac liste, ali najviše na tome insistira Bosić. On je čak odbio ponudu predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da bude prvi na kompenzacionoj listi samo da odustane od ‘elje da bude nosilac, ali Bosić je isključiv i insistira na tome da njegovo ime bude prvo na listi. Činjenica je da je on 2014. godine osvojio više od 50.000 glasova i to koristi kao argument zbog kojeg treba ponovo da bude nosilac liste, ali svima je jasno da on poslije odlaska sa čela SDS-a više nema ni pribli‘an izborni kapacitet - kaže sagovornik “Glasa Srpske” iz SDS-a.

On dodaje da je slična situacija i u izbornoj jedinici tri, u kojoj se za prvo mjesto na listi bore aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS iz Zvornika Dragomir Vasić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i najprepoznatljivija dama SDS-a Aleksandra Pandurević, koja je 2014. godine osvojila direktan mandat ispred tadašnjeg nosioca liste Darka Babalja. Babalj se ove godine povukao iz trke za Parlament BiH i biće nosilac liste SDS-a za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici osam, odnosno sarajevsko-romanijskoj regiji.

- Najmanje šanse da bude nosilac liste ima Dragomir Vasić zato što će njegov brat Kostadin Vasić, koji je i potpredsjednik SDS-a za regiju Birač, biti nosilac liste za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici sedam. To znači da će se koplja lomiti između Šarovića i Pandurevićeve, pri čemu veće šanse da predvodi listu ipak ima ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa - tvrdi naš izvor.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević potvrdio je da je sjednica Glavnog odbora na kojoj će donijeti odluku o izbornim listama za sve nivoe vlasti zakazana za 1. jul u Banjaluci. On nije ‘elio da govori o konkretnim imenima, ali je potvrdio da postoji mogućnost da iz nekih izbornih jedinica bude po nekoliko prijedloga.

  • U tom slučaju konačnu odluku glasanjem donosi Glavni odbor, ali mi ćemo kao i u ranijim izbornim ciklusima nastojati da prije sjednice Glavnog odbora u svakoj izbornoj jedinici bude postignut dogovor i zauzet jedinstven stav o kandidatima i nosiocima lista - rekao je Miličević.

Izborna jedinica 1

Dragan Mektić

Izborna jedinica 2

Obren Petrović

Nenad Lalić

Mladen Bosić

Izborna jedinica 3

Mirko Šarović

Aleksandra Pandurević

Dragomir Vasić

Najizvjesniji nosioci lista SDS-a za Narodnu skupštinu RS po izbornim jedinicama

1 - Dušan Berić ili Drago Bundalo

2 - Miladin Stanić

3 - Nedeljko Glamočak, Davor Šešić ili Mladen Kajkut

4 - Stevo Joksimović ili Nade Planinčević

5 - Nebojša Marić

6 - Mićo Mićić

7 - Kostadin Vasić

8 - Darko Babalj

9 - Milan Radmilović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana