Босић поново пуца на прву позицију

Дарко Момић
Босић поново пуца на прву позицију

Бањалука - У СДС-у, највећој опозиционој странци у Српској, букти прави рат у вези с тим ко ће бити носиоци листа за Парламент БиХ на октобарским изборима.

Најмање проблема има у изборној јединици један јер је сасвим извјесно да ће први бити актуелни министар безбједности БиХ и шеф Изборног штаба СДС-а Драган Мектић, док у другој и трећој изборној јединици највиши страначки функционери воде ‘естоку борбу у вези с тим ко ће бити на челу изборних листа.

У “двојки” на чело листе ‘еле дугогодишњи градоначелник Добоја Обрен Петровић, актуелни посланик у Парламенту БиХ и један од најимућнијих СДС-оваца Ненад Лалић, те бивши предсједник странке и актуелни предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић.

- Свако од њих сматра да треба да буде носилац листе, али највише на томе инсистира Босић. Он је чак одбио понуду предсједника СДС-а Вукоте Говедарице да буде први на компензационој листи само да одустане од ‘еље да буде носилац, али Босић је искључив и инсистира на томе да његово име буде прво на листи. Чињеница је да је он 2014. године освојио више од 50.000 гласова и то користи као аргумент због којег треба поново да буде носилац листе, али свима је јасно да он послије одласка са чела СДС-а више нема ни прибли‘ан изборни капацитет - каже саговорник “Гласа Српске” из СДС-а.

Он додаје да је слична ситуација и у изборној јединици три, у којој се за прво мјесто на листи боре актуелни посланик у Народној скупштини РС из Зворника Драгомир Васић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и најпрепознатљивија дама СДС-а Александра Пандуревић, која је 2014. године освојила директан мандат испред тадашњег носиоца листе Дарка Бабаља. Бабаљ се ове године повукао из трке за Парламент БиХ и биће носилац листе СДС-а за Народну скупштину РС у изборној јединици осам, односно сарајевско-романијској регији.

- Најмање шансе да буде носилац листе има Драгомир Васић зато што ће његов брат Костадин Васић, који је и потпредсједник СДС-а за регију Бирач, бити носилац листе за Народну скупштину РС у изборној јединици седам. То значи да ће се копља ломити између Шаровића и Пандуревићеве, при чему веће шансе да предводи листу ипак има министар спољне трговине и економских односа - тврди наш извор.

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић потврдио је да је сједница Главног одбора на којој ће донијети одлуку о изборним листама за све нивое власти заказана за 1. јул у Бањалуци. Он није ‘елио да говори о конкретним именима, али је потврдио да постоји могућност да из неких изборних јединица буде по неколико приједлога.

  • У том случају коначну одлуку гласањем доноси Главни одбор, али ми ћемо као и у ранијим изборним циклусима настојати да прије сједнице Главног одбора у свакој изборној јединици буде постигнут договор и заузет јединствен став о кандидатима и носиоцима листа - рекао је Миличевић.

Изборна јединица 1

Драган Мектић

Изборна јединица 2

Обрен Петровић

Ненад Лалић

Младен Босић

Изборна јединица 3

Мирко Шаровић

Александра Пандуревић

Драгомир Васић

Најизвјеснији носиоци листа СДС-а за Народну скупштину РС по изборним јединицама

1 - Душан Берић или Драго Бундало

2 - Миладин Станић

3 - Недељко Гламочак, Давор Шешић или Младен Кајкут

4 - Стево Јоксимовић или Наде Планинчевић

5 - Небојша Марић

6 - Мићо Мићић

7 - Костадин Васић

8 - Дарко Бабаљ

9 - Милан Радмиловић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана